De molen De Onderneming dateert van 1858 en werd gebouwd in opdracht van J.J. Loots. Dit als vervanger van een pas uit 1844 daterende kleine grondzeiler. Die laatste werd afgebroken en verkocht naar Niehove. Kennelijk voldeed die molen al heel snel niet meer en liet Loots een veel grotere en hogere molen bouwen.
In 1952 was De Onderneming, inmiddels al jaren buiten bedrijf, zodanig in verval geraakt dat een sloopvergunning werd verleend. Alleen: de toenmalige eigenaar, net als de bouwheer J.J. Loots genaamd, ging niet tot afbraak over. Een inwoner van Vierhuizen, de heer Knol, oefende zoveel invloed op Loots uit, dat de molen bleef, zij het dus in zeer slechte staat. Knol kocht daartoe de molen zelfs aan!
In 1957 werd de molen eigendom van een speciaal opgerichte vereniging, wat de redding van deze molen betekende. Restauratie kon men evengoed pas in 1969 realiseren (en kostte toen ƒ 86.000,--).
Draaien deed de molen vervolgens steeds vaker en, onder invloed van het opkomende vrijwillige molenaarschap, werd dit dé lesmolen voor Groningen en daarbuiten. Bernard Dijk, watermolenaar te Aduard, was tot kort voor zijn overlijden (2001) hier vele jaren leraar.
In 2010 was het wiekenkruis (roeden plus ophekking) dringend aan vernieuwing toe. Op 7 oktober 2010 werden de oude roeden gestreken en nieuwe gestoken.
Ondertussen was het enig overgebleven koppel maalstenen in deze molen al die tijd niet maalvaardig. In 2013 kwam hier verandering in: molensteen-expert Hans Titulaer verbeterde het scherpsel en stelde steenspil en pasbalk beter af, waarna de molen ook echt weer kon malen.