Molen De Engel, Varsseveld

Varsseveld, Gelderland

Roede 428, Vaags
Vaags
Roede 429, Vaags
Vaags
wiekverbeteringen

De molen heeft vóór 1936 en na de rehabilitatie van 1975 altijd Oud-Hollandse ophekking met zeilen gehad.

over de wieken

In november 2018 zijn de gedeelde roeden vervangen door nieuwe uit één stuk.

As 994, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje
✉︎ 994 1875 1975 aanw. 05,31

H.H. Kreeftenberg, Varsseveld (1850) A. Beckers, Bredevoort (1975)
eigendomshistorie

De gemeente Oude IJsselstreek is eigenaar sinds 2005. Daarvoor was dat de toenmalige gemeente Wisch sinds 1967.

geschiedenis

Molenaar Arendsen gaf in 1849 opdracht tot het bouwen van deze molen. H.H. Kreeftenberg voerde het werk uit, althans: aan te nemen is dat hij het molenmakerswerk deed.

Aan het eind van de jaren '20 zag toenmalig eigenaar H. Beeftink vooral vanwege de opkomende mechanisatie van het maalwerk, geen toekomst meer voor zijn windmaalbedrijf. In april 1929 zette hij molen en omringend terrein te koop. Een kleine anderhalf jaar later stond de molen evenwel nog steeds te koop, ditmaal onder de erven Beeftink.
De molen zal in 1936 zijn onttakeld, alleen de (verder lege) kap bleef op de molen staan. Een jaar later kocht een buurman de romp met bijbehorende grond. Hierdoor heeft het lot van de molen twintig jaar aan een zijden draad gehangen.

In 1957 kwamen de molenromp met kap op de monumentenlijst en in 1967 kocht de toenmalige gemeente Wisch het restant aan om herstel mogelijk te maken.
In 1975 kwamen restauratieplan en financiën rond, waarna molenmaker Beckers kon beginnen. Op 22 mei 1976 werd een geheel maalvaardige molen feestelijk in gebruik genomen.

In 2010 werd de molen stilgezet omdat de roeden haarscheurtjes vertoonden. Nieuwe (gedeelde) roeden werden in april 2011 gestoken. Helaas: in april 2017 raakte ook deze molen betrokken bij de problemen rond die gedeelde roeden. Stilstand volgde en vervolgens kwam deze molen pas laat aan de beurt voor vervanging: die vond pas plaats begin november 2018, ruim anderhalf jaar na de stilzetting.
De molenaars lieten het er evenwel niet bij zitten, maalden die tijd op de motor en blven ook bezoek ontvangen, dus het werk hield niet op, maar het is toch gelukkig dat deze molen nu ook weer echt een windmolen is.

Opmerkelijk: rond de kuip is een band aangebracht, die met behulp van een lier aan de staartbalk kan worden aangetrokken of gelost. Doel is, het 'raggen' van de kap tijdens het malen te verminderen.

Eigenaren van de molen:
H.M. Arendsen Sr. (1849 - 1856)
H.M. Arendsen Jr. (1856 - 1873)
Th.J. Arendsen en cons. (1873 - 1910)
J.P.A. van Erkel (1910 - 1915)
W. Haverkamp (1915 - 1920)
K. Beeftink (1920 - 1930)
H.J. Hilverink (1930 - 1937)
G.A. Colenbrander (1937 - 1967)
Gemeente Wisch (1967 - 2005)
Gemeente Oude IJsselstreek (2005 - heden)

toelichting naam

In het begin van zijn bestaan droeg de molen de naam "De Hoop". De latere eigenaar J. van Erkel doopte de molen om in "De Engel". Dat moet dus gebeurd zijn tussen 1910 en 1915; aan te nemen is: 1910.
Op sommige oude ansichtkaarten is de aanduiding "Beeftinks Molen" te lezen. Die aanduiding moet dus dateren van na 1920.

De stelling van deze molen is, opmerkelijk, veertienkant.