Molen Nieuw Leven, Valburg

Valburg, Gelderland

Beijk ✉︎ 95 binnen 2023 2023 binnen aanw. 24,80
Beijk ✉︎ 96 buiten 2023 2023 buiten aanw. 24,90
Bremer ✉︎ ? binnen ? 1966? binnen 2023 24,40
Bremer ✉︎ ? buiten ? 1966? buiten 2023 24,40
wiekverbeteringen

Van 1942 tot 1966 had deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel. Dat is vervolgens weer gewijzigd in Oud-Hollands.

onbekend ✉︎ ? ? 1943 aanw. 04,50

wederopbouw
Over enige afstand verplaatst en daarbij ingrijpend hersteld.

Fa. Coppes, Bergharen (1996/98) Fa. Coppes, Bergharen (2023)
eigendomshistorie

De  Stichting OpNieuw Leven is eigenaar sinds 21-12-1993, daarvoor was dat sinds 1900 de familie Hooijer.

geschiedenis

De molen is op de oude locatie (Molenstraat 7) in 1750 gebouwd in opdracht van Arnold Hendrik Derk van Neukirchen, genaamd Nyvenheim, toen bezitter van het kasteel Musschenberg onder Valburg. Na diverse malen nog van eigenaar te zijn gewisseld kwam de molen in 1900 in bezit van de familie Hooyer.

In 1942 werd deze molen, die toen tien jaar stil had gestaan, grondig opgeknapt: er kwamen twee andere roeden met nieuw hekwerk en het stroomlijnsysteem Van Bussel. De kap werd doorlopend gemaakt, zodat de luikap hiermee, net als in Brabant en Limburg, één geheel vormde en kreeg een bedekking van rood Icopal. Men herstelde het stormeind, de onderbouw kreeg een nieuw dek met asfaltpapier. Verder een nieuw halslager met kussen en een nieuw balkon.
Opmerkelijk is, dat men besloot, de houten bovenas te handhaven. Geen goede beslissing, want al in 1943 begaf die het. Snel is de molen toen hersteld met een gietijzeren bovenas, afkomstig van De Hoop te Elst. Die molen stond toen al enige jaren zonder roeden en kon de as dus wel missen (bovendien ligt Elst vlakbij Valburg).

De opleving duurde enige jaren, maar daarna volgde opnieuw stilstand. In 1966 werd de molen fors gerestaureerd: zo stak men onder meer nieuwe (gelaste) roeden.

In de jaren '90 van de 20ste eeuw werden initiatieven genomen tot behoud van de molen door de plaatselijke "Stichting OpNieuw Leven". Dit met name omdat de omgeving minder fraai was geworden. In 1996 werd de molen over ca. 50 meter verplaatst en daarna opnieuw gerestaureerd. Op 2 mei 1998 volgde de feestelijke ingebruikname.
Sindsdien beheert en exploiteert de Stichting OpNieuw Leven deze molen en bemensen vrijwilligers molen en naastgelegen winkel.

In de vroege zomer van 2023 stond een zeer grote restauratie op stapel die met name om de hoofdconstructie van de molen zou gaan: standerd een nieuwe stalen kern, steenbalk gerestaureerd, steekbanden nazien, sloffen vernieuwen, vervangen van de roeden, schilderwerk (en wat men onderweg verder nog als tegenvaller zou kunnen beschouwen).
Maandag 19 juni werd de kast van de standerd gehesen en direct daarna ging de standerd zelf er ook uit.

Op 15 november 2023 werden standerd en kast teruggeplaatst en daarna de roeden gestoken. In januari 2024 was de Nieuw Leven weer maalvaardig.

toelichting naam

Ongetwijfeld is de naam 'Nieuw Leven' gegeven in 1942, toen de molen na jaren van stilstand een flinke opleving kreeg, onder meer door het aanbrengen van het systeem Van Bussel.