Molen Daams' molen, Vaassen

Vaassen, Gelderland

Epe, Gelderland
Gemeente Vaassen, sectie C, nr. 3976

Jan Mulderstraat 18
8171 CD Vaassen
molenaar
Dirk Brouwer / Ruud Geerligs / Gerrit Gramser (overwegend op woensdag)Rudi van den Beld / Ramon Kroes / Jurre Riphagen / Channa van Harmelen (overwegend op zaterdag).
0578-576257 / 0578-571127
daamsmolen.nl

Molen: woensdag en zaterdag 10.00 - 17.00 uur.

Graag op afspraak (zie hiervoor de Agenda op de website).

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw

Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; afschietwerk

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1870' en 'Daams' molen'. In het midden een gele korenschoof.

Engels; kruirad.
Hoepelvang (metaal). Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

van de stelling: 11,10 m. (tot 2012 6,20 m.)

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering gekregen.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 31 1989 1990 aanw. 04,82

Fa. Groot Roessink, Voorst (1989/1990)
geschiedenis

In 1870 liet Derk Poll Jonker op deze plaats een windmolen bouwen. In 1883 verkocht hij deze aan zijn zwager Herman Daams (naar wie de molen is vernoemd). Latere eigenaren waren W. Rosman, W. de Loo en, als laatste in de periode dat de windkracht nog werd gebruikt, de familie De Rooij.

In 1932 volgde algehele onttakeling; de overgebleven romp werd ingericht met een silo, mengketel, elevator, stortkelder, koekenbreker en hamermolen. Tot de onttakeling had de molen nog een houten bovenas en dito roeden.

Tot ca. 1964 bleef het veevoederbedrijf van Van Rooij in de molenromp gevestigd. Daarna werd de molen verwaarloosd. Er waren zelfs plannen om romp en onderachtkant te slopen.
Zover kwam het niet: de al bestaande stichting 'Op eigen wieken' werd omgevormd tot de Stichting Vaassens Molen en deze had het doel, de molen maalvaardig te restaureren.

De reconstructie begon in 1989 en op Nationale Molendag 1990 draaide de molen weer in volle glorie.
Het herstel is zeer ingrijpend geweest: zo moest het oude achtkant vrijwel geheel worden vernieuwd. Het molenmakerswerk werd uitgevoerd door de fa. Groot Roessink uit Voorst, aannemersbedrijf Van Laar uit Vaassen zorgde voor onderbouw, eerste zolder en stelling.
Bij de herbouw is de oorspronkelijke opzet nogal gewijzigd: voorheen lagen de maalstenen op de stellingzolder (niet ongebruikelijk in die regio), thans liggen deze een zolder hoger. Ook was de molen vroeger niet met riet gedekt, maar met hout en dakleer.

Vanaf 2008 was de molen opnieuw in discussie, ditmaal vanwege plannen om de dorpskern deels af te breken en opnieuw in te richten. Als consequentie wilde men, vanwege de te verwachten verminderde windvang, de molen verhogen. Hierover bleken de meningen verdeeld, maar uiteindelijk heeft men inderdaad tot verhoging besloten.

Dit begon heel serieus in maart 2012: allereerst heeft men de molen in zijn geheel ca. 30 meter verplaatst, naar de overkant van de straat. Vervolgens is op de eigenlijke plaats de fundering verzwaard, waarna de molen weer werd teruggeplaatst. Pas daarna begon de eigenlijke verhoging.
Op 7 september 2012 werd de verhoogde en weer geheel maalvaardige molen officieel in gebruik genomen.

trivia

Ten tijde van de overplaatsing in 2012 stond in het centrum van Vaassen een verkeersbord dat weggebruikers waarschuwde voor 'overstekende molens'!