Molen Noordenveld, Norg

Norg, Drenthe

Gemeente Norg, sectie R, nr. 2161
Niet onbelangrijk maar wordt behoorlijk verminderd door beplantingen.

Westeind 22
Germ Geersing / Jochem van Engelenhoven
openingstijden

Zaterdag 12.00 - 16.00 uur in afwisseling met de andere molen van Norg (een afspraak maken wordt aanbevolen).

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel blauwe en één koppel kunststenen; kammenluiwerk; afschietwerk; bilmachine; maalstoel op begane grond

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met het opschrift "Noordenveld"

Voeghoutenkruiwerk; kruilier
Vlaamse vang; 4 stukken. Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Steenschijflopen 27 staven

Bremer/Dunning ✉︎ 249 binnen 1991 1991 binnen aanw. 19,20
Bremer/Dunning ✉︎ 250 buiten 1991 1991 buiten aanw. 19,20
Gorter ✉︎ 2 buiten 1946c 1946 buiten 1991 19,00
Gorter ✉︎ 1? binnen 1946c 1946 binnen 1991 19,00

De molen heeft lang zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen op beide roeden gehad.
Dit werd in 1962 gewijzigd in Oud-Hollands met zeilen.

Koning ✉︎ 101 1904 1904? aanw.

J. Ritsema, Zeyerveld (1878)
geschiedenis

De molen werd in 1878 gebouwd door molenmaker J. Ritsema uit Zeijerveld voor G. Stevens. Tot 1962 bleven leden van deze familie eigenaar. Vanaf de jaren '30 werd de molen verhuurd, eerst aan R. Bosman, daarna aan Jente Venema en de gebroeders Enting en tot slot de Coöperatie.

In 1946 bracht molenmaker Dijk (Leek, Gr.) twee nieuwe Gorterroeden aan. Dit waren de eerste ijzeren roeden voor deze molen; tot dan toe waren deze altijd van hout geweest (de binnenroede was een borstroede) maar één van beide was anno 1946 al niet meer aanwezig.

In 1962 werd de inmiddels buiten bedrijf gekomen molen door de familie Stevens verkocht aan de familie Nijhof uit Haren. De begane grond en eerste zolder werden toen ingericht als recreatiewoning. De molen draaide sindsdien nog wel af en toe.
In 1973 werd een woning naast de molen gebouwd, zodat het molengedeelte onaangetast kon blijven. Helaas ging de toestand van de molen in later jaren achteruit: de windpeluw bleek slecht en als gevolg kon de molen niet meer draaien.

Verval trad in tot de molen in 1990/'91 grondig werd gerestaureerd. Na de officiële ingebruikname op 8 mei 1991 draaide de molen weer regelmatig. Wél was inmiddels, mede als gevolg van de jarenlange stilstand, ook de omgeving duidelijk verbost.
Hierin kwam verbetering, toen in februari 1998 de nieuwe eigenaar, Jan Dorenbos, het grootste deel van het geboomte rond de molen liet verwijderen. Ook kwam er een aparte toegang tot de molen, zodat bezoekers niet meer door de aangebouwde woning hoefden te komen.

Sinds 1991 wordt er ook regelmatig met de molen gemalen, vooral rogge, voor een plaatselijke bakkerij.
Net als in de andere molen van Norg zijn de molenaars hier bezig met reconstructie van een koppel stenen en ook hier zijn een steenspil, klauwijzer en schijfloop nodig.