Molen Eendragtsmolen, Zevenhuizen

Zevenhuizen, Zuid-Holland

2761 EA Zevenhuizen
Piet van Elswijk

Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,00 m.

IJzeren scheprad in de molen, Ø 5,90 m.; breedte 0,57 m. Woning in de molen.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met sierlijk uitgesneden het (onjuiste) opschrift 'Anno 1651' met daartussen een uitgesneden bloem. Tussen de koppen van de twee steunders het wapen van het Hoogheemraadschap Schieland.

Rollenkruiwerk; 48 houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Beijk ✉︎ 83 binnen 2023 2023 binnen aanw. 27,85
Beijk ✉︎ 84 buiten 2023 2023 buiten aanw. 28,05
Straathof ✉︎ 30 buiten 1986 1986 buiten 2022 28,05
Straathof ✉︎ 31 binnen 1986 1986 binnen 2022 27,90
Pot ✉︎ ? buiten ? buiten 1986? 27,27

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 88 1852 1852 aanw. 04,38
Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 200 1862 1862? aanw.

Het Hoogheemraadschap is eigenaar sinds 1949, daarvoor was dit de Eendrachtspolder

geschiedenis

De molen is in 1727/1728 gebouwd op kosten van de droogmakers van de huidige Tweemanspolder door Johannes Kooymans en Pleun van der Zijde en droeg toen de naam "Nieuwe Gemene molen". Volgens molenmakers uit de 21ste eeuw gebeurde dit "uit zeer ruime beurs", dus stond er nadien een grote, sterke en zeer goed verzorgde molen. Feitelijk is dat altijd zo gebleven.

Tot 1927 werd de 900 ha. grote Eendragtspolder bemalen door 8 molens, staande in 2 gangen 3 hoog plus twee boezemmolens. In dat jaar ging men over op mechanische bemaling en verloren de molens hun functie. Kort daarna volgde voor de meeste molens de sloop; enkele bleven, ingekort, bestaan als stomp.
Alleen deze molen, één van de twee boezemmolens, overleefde de kaalslag als complete molen en is sinds 1949 eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland. Als zodanig kreeg deze molen in de een verversingsfunctie voor de Rotte, met zomer en winter voldoende water.

De molen werd steeds goed bijgehouden, kreeg in 1986 nieuwe roeden en in 2002 werd de maalvaardigheid verder verbeterd nadat het onderwiel was vernieuwd. Desondanks draaide of maalde deze molen nagenoeg nooit.

In 2022 werd duidelijk dat deze molen niet langer onder ingrijpend herstel uitkon: na de Prinsenmolen te Hillegersberg en de Haastrechtse molen te Gouda was dit de derde en laatste molen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard die een zeer grote herstelbeurt moest ondergaan.

Begin november 2022 hebben medewerkers van de Restauratie Werkplaats Schiedam beide roeden kaalgezet, op 24 november gingen zij eruit. Ook de staart ging eraf en zette men de kap met een grote kraan op enige afstand van de molen op de grond.

Kap, staart en roeden werden geheel nieuw en ook de waterlopen heeft men grondig nagekeken. Op 19 juli 2023 ging de nieuwe kap, nog zónder bovenas, erop en hing men de staart aan.
Later bracht men de bovenas opnieuw aan en 5 september 2023 werden beide roeden gestoken. Op 14 september stond de molen te pronken met vier volle zeilen.

toelichting naam

Na de bouw in 1727/1728 kreeg de molen, in de oorspronkelijke maaltechnische opzet van de Eendragtspolder, twee driegangen en enkele boezemmolens de naam "Nieuwe Gemene molen". Deze bleef als enige complete molen van deze interessante polder over en wordt sindsdien 'Eendragtsmolen' genoemd.