Molen Kooijwijkse Molen, Oud-Alblas

Oud-Alblas, Zuid-Holland

Egbert en Yvonne Rozendaal

Ronde stenen molen, conisch gebouwd, heel licht getailleerd; gedeeltelijk gepleisterd en gewit.

Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,76 m.; breed 0,47 m.
Woning in de molen

versieringen

Aardige baard, wit en groen geverfd, met tussen de voeghouten het opschrift "ANNO 1868", daaronder op een groene achtergrond het wapen van Oud-Alblas, zijnde "van goud, beladen met 5 lozanjes van sabel, staande 3 en 2".

Opvallende makelaar met hijsgalg voor de seinlamp.

44 houten rollen; kruirad met hoge bank.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Onderwiel 83 kammen

Deze molen heeft nooit een wiekverbetering ondergaan

As 310, Penn & Comp, F.J.
Penn & Comp, F.J.
✉︎ 310 1866 1866 aanw. 05,18
onbekend ✉︎ ? ? aanw.

eigendomshistorie

De SIMAV sinds 1986 eigenaar, daarvoor was dat sinds 1960 de gemeente Oud Alblas, daarvoor de polder Noordzijde vanaf de bouw.

geschiedenis

Deze molen bemaalde, tezamen met de Noordelijke Kooijwijkse molen, de polder Noordzijde. Die laatste werd in 1925 vervangen door een motorgemaal.
Ter plaatse van de huidige molen stond voor 1866 een wipmolen die vanwege zijn slechte toestand werd afgebroken en vervangen door deze ronde stenen grondzeiler.

Begin 1960 verkocht de polder de molen aan de gemeente Oud-Alblas voor  ƒ 1,--. Dit onder enkele voorwaarden: de belangrijkste hiervan waren dat de gemeente zich verplichtte de molen in bedrijfsklare staat te brengen en te houden, dat de polder het recht behield de molen mistens 75 uur per jaar te laten malen zonder hiervoor enige vergoeding aan de gemeente schuldig te zijn en dat de molenaar te allen tijde toegang tot de molen moest worden verleend om te malen of de zeilen te drogen. De polder zou als tegemoetkoming in de kosten van restauratie de eerste vier jaar jaarlijks ƒ 250,-- bijdragen.

In januari 1981 vonden ingrijpende herstellingen aan de molen plaats. Onder andere werd een nieuw wiekenkruis aangebracht, het voorkeuvelens vernieuwd en het kruiwerk hersteld.

Op 23 september 1985 ging de gemeenteraad van Oud-Alblas akkoord met het voorstel van het gemeentebestuur de molen voor het symbolische bedrag van ƒ 1,-- te verkopen aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Tevens werd aan de nieuwe eigenaresse een krediet van ƒ 15.000,-- toegezegd voor het herstellen van enige inmiddels geconstateerde gebreken.

Opvallend is dat de spanten en gordingen van de kap in profielijzer zijn uitgevoerd en vermoedelijk nog dateren uit het bouwjaar 1866.

De molen was vroeger baak- ofwel seinmolen, hetgeen nog goed te zien is aan de makelaar: die bevat een hijsgalg voor de lamp.