Molen De Heining, Amsterdam

De Heining
mosterdmolen, specerijenmolen, cacaomolen

Haarlemmerweg, ten ZO van de vroegere spoorbrug

(?) afgebroken en verplaatst
geschiedenis
Bij zaagmolen De Zwaluw bij Woerden staat dat dat voordien een cacaomolentje aan de Haarlemmerweg bij Amsterdam was geweest. De volgende berichten zouden op deze molen, staande ten westen van Amsterdam in de voormalige gemeente Sloten, moeten slaan:

Algemeen Handelsblad, 21 april 1891:
Op 11 mei is in Frascati de verkoop van woonhuis "Zeeooft" met mosterd- en specerijmolen "De Heining" met machineloods, locomobile, vaste gereedschappen, grote tuin met boomgaard en erf, staande aan de Haarlemmerweg no, 272 gemeente Sloten, t.o. de overbrugging van de vaart van de Imperial Gasfabriek.

Het Nieuws van den Dag, 13 mei 1891:
Woonhuis "Zeeooft" en mosterd- en specerijmolen "De Heining" aan de Haarlemmerweg 272 te Sloten zijn uit de hand verkocht.

Algemeen Handelsblad, 10 juli 1892:
Openbare werken, overzicht:
"De werkzaamheden voor het maken van een spoorweg naar de Asch- en vuilnisbelt, met bij behoorende inrichtingen voor afsluiting, bewaking, bediening enz. werden zoodanig voortgezet, dat de baan over de geheele lengte tot de volle hoogte met zand werd opgewerkt. Het metselwerk van de landhoofden voor de brug over de Haarlemmervaart en dat van de beide duikers kwam gereed even als de beschoeiing van de opritten aan den Haarlemmerweg."

Het Nieuws van den Dag, 27 mei 1895:
Op 24 juni is in Frascati de veiling van het zomer- en winterverblijf “Catharinalust” met grote tuin, waarin vruchtbomen en schuur met paardenstal, kippenhokken, duiventil en hooizolder, aan de Haarlemmerweg 272 gemeente Sloten. “Door ligging aan Spoor en diep Vaarwater zeer geschikt voor Fabriek of Bouwterrein, daar de breedte aan de straat 45 M. en de diepte 47.10 M. bedraagt.”

De conclusie moet zijn dat deze mosterd- en specerijmolen “De Heining” in 1891 werd verkocht en dat hij in 1895 niet meer bestond. In de tussentijd was in 1892 een zijspoor naar de Amsterdamse vuilstort langs het perceel aangelegd, zodat het aannemelijk is dat bij na de verkoop afgebroken (en mogelijk verplaatst) is.
Aan de andere kant van de voormalige molenplaats ligt de Wester gasfabriek, wat klopt met de aanduiding van de Imperial Gasfabriek. Ter plaatse van de molen staat nu een gebouw waar Leen Bakker in zit. Ongeveer 400 meter ten westen van de specerijmolen kwam in 1878 de nog bestaande korenmolen “De Bloem” te staan; die staat nog niet op de TK waar de specerijmolen wel op staat.

Ergo: het lijkt mij heel waarschijnlijk dat “De Zwaluw” voorheen “De Heining” is geweest!

Dick Bunskoeke, 1 sept. 2021.