Molen Polder Schiebroek, bovenmolen (1e), Hillegersberg-Schiebroek

Hillegersberg-Schiebroek, Zuid-Holland

aan de Ringdijk
Rotterdam, Zuid-Holland
Schiebroek
Schieland

geschiedenis
De bovenmolen werd aanbesteed op 4 november 1772, aannemer was Pieter Ouweleen, voor de som van F 12180.

Het waren vrij grote molens die dicht bij de Bergse Voorplas stonden.
Polder : Schiebroek, uitslaand op polder Berg en Broek
Octrooi verleend voor droogmaken uitvening op 5-8-1772, waarna de 3 molens werden gebouwd.
De molen werd op 4 november 1772 aanbesteed, de aannemer was Pieter Ouweleen, voor de somma van fl 12180
De molens maalden uit op de Bergsche plassen, twee molens maalden het water dan uit in de Rotte (De Prinsenmolen en De Uil).

01-01-1774 - 31-12-1780 Claes Langervelt
01-01-1781 - 31-12-1789 Willem Bosman
01-01-1790 - 31-12-1790 Maria Bosman van Dorp
01-04-1794 - 31-12-1795 Klaas Stam
01-01-1796 - 28-02-1796 wed/ van Klaas Stam
01-03-1796 - 31-12-1798 Pieter Stam
01-01-1799 - 31-12-1803 Cornelis de Bruijn
01-01-1804 - 31-12-1808 Pieter Stam
01-01-1809 - ------------- Gerrit Vermeer

Bredasche courant, 28-03-1839

Men schrijft uit Rotterdam, dat maandag 11. den namiddag over die stad en omstreken een zwaar weder van storm, hagel, donder en bliksem gewoed heeft. In de gemeente Schiebroek, in de nabijheid van Rotterdam, is de bliksem in een watermolen geslagen , die tot den grond is afgebrand.

Algemeen Handelsblad,26-08-1839

Rotterdam, 23 augustus. Als bewijs, hoe eene goede direcie kapitale werken in korten tijd kunnen voltooid worden, mag men het volgende vermelden:
Een der Watermolens van den drooggemaakten polder van Schiebroek werd op den 25sten Maart ll. door het onweder getroffen en brandde geheel af, wordende ook de onderwerken door het instortende puin beschadigd, en niettegenstaande bij het opruimen van het puin, bleek, dat ook de bak geheel verbrand was en vernieuwd moest worden, was de nieuwe molen op Zaterdag 17 Aug. ll. reeds zoo verre voltooid, dat daarmede kon gemalen worden, en sedert bij elke gunstige gelegenheid gemalen is.
De spoedige herbouw van zulk een kapitalen watermolen is tegenwoordig der vermelding dubbel waardig, nu men vreest dat ook de droogmakerij-besturen in Schieland door zeker ontwerp onder den schijn van vereenvoudiging en bezuiniging met
vernietiging en inzwelging worden bedreigd.