Molen Hopmanspolder, Diemen

Diemen, Noord-Holland

Hopmanspolder

Diemen
aan de Diem oz.
Amstelland

geschiedenis
De Hopmanspolder lag tussen de Schoolpolder en de Diemerdammerpolder. De drie poldertjes waren van de rest van de Gemeenschappolder afgesneden door de Muider Trekvaart.

Na vereniging van de Schoolpolder (Tenbruggencatenummer 07282) en de Hopmanspolder ontstond de Overdiemerpolder met een nieuwe molen op de locatie van de molen van de Hopmanspolder.

Amsterdamsche Courant, 7 jan. 1721:
"Poldermeesteren van de School en de Hopmans Polders, gelegen in Over-Diemen, beoosten het dorp Diemen buyten Amsterdam, zullen op Saturdag den 18 January besteeden, het maken van een agkante Watermolen, in koop en leverwerk, en verkopen twee oude Wip Watermolens ter voorsz. plaetse. De Conditien zyn te vinden by Jan Fredriksz. Verloop, op de Agtergraft over de Ossemarkt in Amsterdam."

Zie verder de opvolger.

Bron: "Jaarboek Amstelodamum" 1978 pag. 379.