Molen De Oly Molen, Zelhem

Zelhem, Gelderland

Hummeloseweg 28
Bronckhorst, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Zelhem N (2) 1047 Wolter Coops, koopman, & mede eigenaren in 't gemeen

geschiedenis
W. Coops & Zn uit Doetinchem staat als olieslager vermeld in de bewaard gebleven correspondentie van de harenmakerij in Koog aan de Zaan (gemeente-archief Zaanstad PA-0031 I dossier 2).
20 januari 1791: Coops had gereclameerd dat de bestelde haren te kort waren, en Cornelis Haremaker reageerde geagiteerd met de mededeling dat hij en zijn voorzaten al meer dan een eeuw haren maakten en dat zij dat ook voor de molen van Coops al lang deden. Er was volgens Haremaker niets aan de maten veranderd, maar Coops werkte er nog te kort mee: 'Uwe haren zijn gemaakt zo wij gewoon sijn te doen. En bij een weynigh gebruyck kan u het ook niet weten daar moet deselve eerst 30 à 40 lasten mede geslagen wezen eer dat de haare wat op zijn langste wezen.'
Ron Couwenhoven, 22 okt. 2011.

Arnhemsche courant, 10 juli 1817:
"Uit de hand te KOOP de WIND-KOREN-MOLEN, en een door Paarden gedreven wordende OLY-MOLEN, benevens HUIS, TUIN en WEIDE, gelegen in de gemeente Zelhem, Kwartier Zutphen, Provincie Gelderland, alles te aanvaarden met primo Mei 1818. Te bevragen bij W.F. HESSELINK te Zutphen."

1881-1900, A116a:
Teunis Molenkamp, korenmolenaar en Antje Bulten vroegen in 1897 een vergunning voor het oprichten van een stoomkorenmolen op kadaster nr. N 2174. Op de kavel van de Olymolen kwam een stoomkorenmolen. Nu Hummeloseweg 28.

Verpondingsregister 1646-1650 in 't Rigterambt Zelhem, door Gerhardt Kreijnck:
400-0 Windt ende Rosmeulen, huys ende hof 1 sch.