Molen (standerdmolen), Zwijndrecht

Zwijndrecht, Zuid-Holland

Zwijndrecht
buitendijks waar mln Welgelegen stond
Zwijndrechtse Waard

Toelichting op afbeelding:

Kaart van den verdronken Zuid-Hollandse Waard, behorende bij het verbaal van commissarissen tot de designatie van de limieten der visserijen van de grafelijkheid van Holland en de Prins van Oranje, gehouden in Augustus 1560. Met de authentisatie van de commissarissen Arnout Sasbout, Reinier Moens en Gerard van Renoy.

Collectie Binnenland Hingman/ GaHetNa

Op deze plek heeft nooit een molen kunnen staan, alleen op deze kaart staat er een molen ingetekend terwijl er op die plek doorgaans een 'galg' stond, ook wel 't Geregt'.
het land ligt buitendijks een eind buiten de bewoonde wereld. Een korenmolen zette men toch niet buitendijks ver van de bebouwing, de graantoevoer was vrijwel onmogelijk. Dus moet het wel een vergissing geweest zijn om daar een molen in te tekenen.

de red. NSR