Molen (onbekend), Aartswoud

Aartswoud, Noord-Holland

Aartswoud
bij Aartswoud bij de zeedijk
Opmeer, Noord-Holland
De Vier Noorder Koggen

geschiedenis
Dit is een molen uit de vroege 17de eeuw nabij Aartswoud. Ik weet verder niets, behalve dat er een molentje is getekend op een kaart uit 1638. Vergelijking met latere kaarten levert de getoonde waarschijnlijk locatie op de huidige topografie...

Titel van de kaart uit 1638 (eigendom Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier):
Caerte vertonende den dijck van de Vier Noorder Coggen met krebbingen daer voor aen gestelt : beginnende aen de Wijsen Horn ende hem streckende door Medenblick tot aen den afreed van de Leegewegh tot Warvaershoef / gedaen in de jaere 1638 door mij, Jan Cornelisz. Schagen, gesw[oren] lantmeeter. - Schaal [ca. 1 : 8300]. - gedaen in de jaere 1638. - 1 proceskaart : manuscript, pen en waterverf in kleur ; blad ca. 64x155 cm. - Het noorden boven.

De molen staat niet op de kaart van Dou uit 1649, dus moet voor die tijd zijn verdwenen.
Josje van Leeuwen, 3 mei 2018.

De schuine tekst bij de molen luidt: "Sluijs bij Eertswoude geheeten de horn sluijs."

De molen staat ook op twee kaarten in de beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar:
- Kaart van de Langereis en directe omgeving (Weelpolder bij Aartswoud), 1650, nr. PR 1004134.
- Het noordelijke gedeelte van de Langereis onder de gemeente Hoogwoud, 1650, nr. PR 1004133.
De functie van de molen blijft onduidelijk, hij lijkt te staan aan het water van de Weel, dat gemeen lag met de Langereis, die het water van het Geestmerambacht afvoerde naar de zee.
Op de tweede kaart lijkt de molen zonder roeden te staan, ze liggen naast de molen? Nog in aanbouw? Stukgewaaid? Wordt gesloopt?

Het zou een van de eerste 7 molen van De Vier Noorder Koggen kunnen zijn, die na de Molenacte van 1537 werden geplaatst. Zie het lijstje bij dbnr. 3054, waarvan de twee onderste nog niet zijn gelokaliseerd. Maar de tekst vermeld dat die op de Kolk van Dussen uitsloeg.

Het zou ook de molen van de Binnenpolder kunnen zijn die vermeld wordt bij dbnr. 6725, die dus in 1552 werd verplaatst van bij het Bennemeer (dbnr. 7498). Dat zou betekenen dat een van de drie molens van de Binnenpolder die op de kadasterkaart van 1811-1832 staan, eerst dichter bij de zeedijk stond.