Molen (2 standerdmolens), Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Gouda
zuidzijde Karnemelksloot, deel tussen 2e en 3e kade
Gouda, Zuid-Holland
Schieland

geschiedenis
Op zijn kaart van Gouda en omgeving (zie dbnr. 17631) schetst Jacob van Deventer rond 1560 twee standerdmolens aan de zuidzijde van de Karnemelksloot. Het betreft het deel van de sloot tussen de Tweede Kade en Derde Kade (deze straten liggen aan de noordzijde van de sloot). Deze beide straten staan ook al op de kaart van Van Deventer.

Het is lastig te zien dat het twee molens betreft. Omdat de molens zo dicht bij elkaar stonden zijn ze hier in één record met één set coördinaten opgenomen. Mogelijk dat Van Deventer met een cirkeltje met een stip de feitelijke positie van de molens wilde aangeven. Tevens lijkt het alsof de Karnemelksloot nog niet bestaat. Is deze pas na 1560 gegraven of heeft Van Deventer de sloot niet met blauw gemarkeerd?

De functie van de molens is niet bekend. Zowel op de kaart van Gouda van (Braun en) Hogenberg uit 1585 (kaartencollectie UvA) als op de kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland van Floris Balthasar uit 1611 (gahetna.nl) zijn de molens verdwenen. Mogelijk zijn ze naar de stadswallen verplaatst om ze te beschermen tegen het oorlogsgeweld van de tachtigjarige oorlog, maar er zijn ten hoogste 3 standerdmolens verplaatst (weergegeven op de kaart van 1585) terwijl er zeker 5 rond Gouda stonden op de kaart van Jacob van Deventer.