Molen d'Ouwe Agtkant (1e positie), Weesp

Weesp, Noord-Holland

d'Ouwe Agtkant (1e positie)

Weesp
buiten de Muiderpoort ten noorden van Weesp
Vechtstreek

geschiedenis
In een hypotheekakte uit 1597 wordt Evert Jansz. vermeld als molenaar van de tweede molen buiten de Muiderpoort, buurman van 'De Bock'. In 1620 bezat hij naast de molen twee huizen en een stuk Vechtdijk. In bijlage I van onderstaand boek is de akte van erfscheiding tussen hem en het erf van de eigenaren van De Bock vastgelegd. De molens stonden dus op aanpalende percelen.

Na zijn overlijden werd Jacob Claesz. de nieuwe molenaar. De erfgenamen van Evert Jansz. moesten hem echter steeds om geld manen en dat liep zo uit de hand dat de molen in 1632 publiek werd verkocht. Voor 1050 gulden werd Sijmon Huijssen de nieuwe eigenaar. Zijn weduwe Claesghen verkocht de molen in 1634 aan Meijndert Jansz.

In 1658 wordt de molen voor het laatst vermeld op deze positie, staande buiten de Muiderpoort in de Bloemendaalse polder. Het betrof een akte van lening aangegaan door Cornelis Jansz. molenaar op 'd'Oude Agtkant'.

Hierna werd de molen verplaatst naar de zuidzijde van de stad. In 1658 wordt gesproken over 'eenige erven alwaer de molen buijten de Muiderpoort heeft gestaen'. Dit kan ook buurman De Bock betreffen.

bron: Geeske S. Koeman-Poel, 'Weesper Molens, Weesp, Wind, Wieken, Werk', Hoogezand, 1982

Reden voor de verplaatsing rond 1660 is ongetwijfeld de fortificatie van Weesp. Ten noorden van de Muiderpoort werd een bastion met gracht gerealiseerd. Deze molen en buurman De Bock (dbnr. 17417) stonden daarvoor in de weg.

Het type van de molen is onduidelijk. Op de kaart van Weesp die Boxhorn publiceerde in 1632 wordt de molen weergegeven als standerdmolen. Tegelijkertijd was de molen in 1658 kennelijk al bekend als de oude achtkant. Waarschijnlijk is de standerdmolen een keer vervangen door een achtkante molen, maar het is niet uit te sluiten dat de molen vanaf het begin al een achtkant was.

De kaart van Boxhorn (getekend door Henricus Hondius) waart overigens nog even rond. Ioan Blaeu gebruikt de kaart als basis voor zijn kaart van Weesp en Frederick de Wit publiceert de kaart van Blaeu nog in 1698 in zijn atlas, terwijl Weesp toen al zeker 30 jaar voorzien was van de nieuwe fortificaties en de molens reeds lang verplaatst.