Molen droogmakerijcomplex: 2 wipmolens, 23 rosmolens, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

detail prent onder

's-Hertogenbosch
zuidwestzijde Dieze, Ketelaarskampweg
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Op zijn kaart van Noord-Brabant schetst J. Bastingius in 1658 één molen, gesitueerd aan de zuidwestzijde van de Dieze, tussen 's-Hertogenbosch (linksboven) en de Bossche sloot.

Op deze plaats heeft een wipwatermolen (1611) gestaan voor het bemalen van het Bossche Veld. In 1619 werd er een tweede molen bij gebouwd om meer capaciteit te verkrijgen. Ing. Leeghwater heeft deze molens vervolgens gebruikt voor het wegmalen van het water uit de geïnundeerde landen rond de stad tijdens de belegering van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629. Ernaast werden door hem ook nog 23 roswatermolens gebouwd (bron: De molengeschiedenis in 's-Hertogenbosch op de website van de Vereniging vrienden van de molens in 's-Hertogenbosch). Andere kaarten noemen een paar rosmolens minder.

Op een schets uitgegeven door Hendrik Hondius in 1630 is het gebruikte type roswatermolen ook weergegeven.

Cornelis Danckerts schetste de molens ook op zijn kaart uit 1630. Bij hem staan de 2 wipwatermolens verder uit elkaar dan bij Hondius. In de rand van zijn kaart geeft hij ook het aanzicht van de twee wipmolens weer en een rosmolen, maar dat lijkt niet overeen te stemmen met de realiteit van de kaart.

Verder zijn de twee wipmolens nog op meerdere kaarten van het beleg van Den Bosch van 1629 weergegeven. Kennelijk stond er in 1658 nog steeds 1 van de wipwatermolens, maar de overige molens waren verdwenen.

De molens stonden globaal in het gebied ingesloten door de Rietveldenhaven, de Rietveldenweg, de Ketelaarskampweg en de Dieze.