Molen (2 standerdmolens), Vollenhove

Vollenhove, Overijssel

(2 standerdmolens)

Vollenhove
ten westen van de kruising Moespot - Weg van Twee Nijenhuizen
Steenwijkerland, Overijssel

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van Vollenhove en omgeving twee standerdmolens bij elkaar ten noordoosten van het stadje. Op zijn kaart is de verdwenen Weg naar Blokzijl te herkennen. De molens staan aan de zuidoostzijde van deze weg, nabij het begin van de Moespot.

Duidelijk te zien is dat hij in het stadje zelf geen molen tekent. De Vollenhoofsche stadsmolen, dbnr. 6122, in de stad bij de Toutenburg staat dus niet op deze kaart. Desalniettemin zou die molen al sinds tenminste 1465 hebben bestaan. Het is dan ook het meest waarschijnlijk dat 1 van de 2 standerdmolens op deze kaart van Van Deventer die molen is, die nadien verplaatst is naar de stadswal. Gezien de oorlogsdreiging werd dit over het hele land gedaan met standerdmolens buiten de stadsmuren. Verder is er over deze twee molens nog niets bekend, ook niet voor wat betreft het lot van de andere molen.