Molen Oliemolen van Hendrick van der Hooge, Middelburg

Middelburg, Zeeland

ten westen van de Oude Vlissingseweg
Middelburg, Zeeland
Koudekerke
Walcheren

geschiedenis
Deze oliemolen die Hendrick van der Hooge liet bouwen in 1589 heeft maar kort bestaan. In 1590 en 1596 was de molen eigendom van Adriaen van der Hooge. In 1611 wordt de molen niet meer vermeld.

Roose noemt de molen ook met bouw- en verdwijnjaar maar zonder verdere details.

Jacob van Deventer tekent rond 1560 op nagenoeg dezelfde positie al een standerdmolen. Het is niet helemaal uit te sluiten dat het dezelfde molen betreft, zeker omdat deze molen al zo snel verdwenen is, wat vreemd is voor een nieuwe molen.

bronnen o.a.:
- J. Roose, 'Molens en molenaars van Koudekerke', 1983 (via www.koudekerke.info)
- E. van Wijk, 'Molens in Middelburg', 1985
- P.K. Dommisse, 'Onderzoek naar de eerste omwalling van Middelburg', 1904

In 1904 tekende Dommisse een kaart met molens die Van Wijk heeft overgenomen in zijn boek. Op de kaart staat deze molen precies tussen 'De Admiraal / De Parel' (dbnr. 13802) en de oliemolen van Abraham Bollaert (dbnr. 17512), ten westen van de oude Vlissingseweg.

Opmerkelijk is dat op de kadastrale kaart van Koudekerke van 1823 (MIN09057D01, beeldbank RCE) wel een structuur te zien is die de positie van de drie molens suggereert. Op gelijke afstand langs de oude Vlissingse weg staan 3 (clusters van) panden, waarvan er 2 enigszins in de weg staan, wat er op duidt dat de grens van die percelen ouder is dan de grens van de weg. De middelste molen zou dan gestaan hebben op perceel Gem. Koudekerke, Sectie D, 257/259.

De coördinaten van de molen zijn dan ook een schatting op basis van de kaart van Dommisse, beide andere molens en de kadastrale kaart van 1823.

Verder is de molen prominent in beeld gebracht door Pieter Bast op zijn panorama uit 1595 van Middelburg. Als hoog standpunt voor zijn prent heeft hij waarschijnlijk vanuit de oliemolen van Abraham Bollaert (dbnr. 17512) getekend.

Op de voorgrond deze oliemolen van (in 1595) Adriaen van der Hooghe. Links erachter de oliemolen van Hendrik Cornelis van der Welle (dbnr. 13802, later De Admiraal en De Parel). Helemaal rechts de 1e molen van Philipus Schrieck (dbnr. 17470). linksboven die molen, op de achtergrond bij de stad, de oliemolen van Lieven Adriaansen (dbnr. 17515). Uiterst rechts en heel klein waarschijnlijk dan nog de stadskorenmolen buiten de Segeerspoort (dbnr. 17506).