Molen (wipmolen), Alkmaar

(wipmolen)

Alkmaar
N van de Friesepoort midden in het land
Alkmaar

Van Deventer tekende ca. 1560 ten noorden van de Vriesepoort midden in het land een molen.

Op een landmeterskaartje dat Adriaen Anthonisz. in 1570 tekende in een kaartboek van de landerijen van het Oudemannenhuis (collectie RAA) is te zien dat het inderdaad een poldermolentje betrof midden op de Gasthuisweide met een afwatering naar het westen. Hij tekent de molen ook duidelijk kleiner dan de twee standerdmolens (dbnrs. 6974 en 15471) die ook op zijn kaartje staan.

Cornelis Drebbel tekende in 1597 aan de westrand van de Gasthuisweide ook een molen, het lijkt een kleine wipmolen met functie poldermolen om het gebiedje tussen de Hoornsevaart en de Nieuwe vaart droog te houden. De positie is echter niet hetzelfde als de molen in 1560 en 1570. Dat het dezelfde molen zou zijn is ook onwaarschijnlijk, dan zou de molen het beleg van 1573 hebben overleefd.

Begin 20e eeuw lag er voor de bemaling van dit gebied een grondduiker onder de Nieuwe sloot door, naar de Huiswaarder- en Oosterweezenpolder.