Molen (standerdmolen), Alkmaar

(standerdmolen)

Alkmaar
ten zuidwesten van de stad

geschiedenis
In voorbereiding op het beleg van 1573 werden de stadswallen/muren verlegd naar het zuiden. De middeleeuwse poort op de kaart van 1560 stond nog aan het eind van de Koorstraat bij de Lindengracht, de nieuwe Kennemerpoort stond ten zuiden van de bebouwing die bij Van Deventer nog buiten de stadsmuren staat.

In voorbereiding op het beleg werden de molens buiten de vesting waarschijnlijk naar binnen gehaald, want het was bekend dat de Spanjaarden alles buiten de muren in brand staken. Aan de zuidoostkant van Alkmaar werden zo zeker 4 molens naar binnen gehaald. De meeste naar binnen gehaalde molens overleefden het beleg omdat Alkmaar niet veroverd werd door de Spanjaarden. Alleen aan de noordzijde, waar de Spaanse aanval vandaan kwam, werd zeker 1 molen kapotgeschoten.

Aan de zuidwestkant van Alkmaar tekende Van Deventer maar 1 molen (ten noorden van het Leprosi, oftewel Lazarushuis) en na het beleg staat bij Drebbel hier maar 1 molen binnen de muren. Dan is het helder dat de molen bij Van Deventer dezelfde molen is als de latere molen De Groot.
Pim van der Wijk, 28 sept. 2016.

W.A. Fasel beschrijft op basis van meerdere bronnen in 'Alkmaar en zijne geschiedenissen 550-1600' voor 1517: "Zond hertog Karel van Gelre meer dan 5000 voetknechten per schip naar Medemblik, waarna zij plunderend rondtrokken. Op de 28e juni kwamen zij te Alkmaar. Zij plunderden de stad wel 8 dagen lang en sleepten alles van waarde mee. De bedden sneden zij open en lieten de veren door de stad waaien. Zij verbrandden 1 (volgens sommigen 2) meelmolen(s) en wel 100 huizen."
Het bouwjaar van deze molen hangt daarmee zonder twijfel samen. PW, 10 okt. 2016

Volgens Fasel kregen de molenaars van Alkmaar in 1518 een ordonnantie.