Molen (rosmolen), Aarle-Rixtel

Aarle-Rixtel, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
(rosmolen)
modeltype
rosmolen
functie
korenmolen, oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17396
oude dbnr.
V17396
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Aarle-Rixtel
plaatsaanduiding
naast de bergmolen
gemeente
Laarbeek, Noord-Brabant
streek
De Peel
geo positie
X: 172570, Y: 391000
N: 51.50774, O: 5.64028

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verstoomd
geschiedenis
Naast de beltmolen (Tenbruggencatenummer 01565) stichtte Anna Maria van den Heuvel, weduwe van Lambertus Verhugten, landbouweresse, in 1884 een graan- en oliemolen op het perceel bouwland C 934 (het perceel naast de belmolen) in het gehucht "Rixtelsche akker".

Op 9 augustus 1896 kwam zij in Aarle-Rixtel te overlijden. Haar enige kind Anna Maria Verhugten was getrouwd met de molenaar Jan Raaijmakers. Na haar overlijden werd er een memorie van successie opgemaakt. Haar drie kleinkinderen Lamberta, Maria en Adrianus Raaijmakers erfden de graan- en oliemolen.

In datzelfde jaar (1896) werd er bij de graan- en oliemolen een huis gesticht. In 1897 vond er een splitsing plaats. Het huis met erf en de graan en oliemolen, toen stoommolen geworden, werden elk een apart perceel.

Op 21 november 1901 maakten de kleinkinderen van Anna Maria van der Heuvel een akte op bij notaris Adrianus Franciscus Hubertus Hockers te Someren. Ze verkochten de stoommolen aan Adrianus Raaijmakers, molenaar, wonende te Woensel. Het onroerend goed werd pas op 1 mei 1902 in de macht en het bezit van de koper overgedragen.
In 1913 verkocht Adrianus Raaijmakers de stoommolen aan de molenaar Antonius Willebrordus van Stekelenburg. Hij maakte in 1920 van de stoommolen een pakhuis, waarmee er een einde kwam aan de molen.

Arnout ven Erp, 8 juli 2016.

aanvullingen

trivia
De coördinaten zijn (voorlopig) die van de bergmolen, aangezien we niet weten aan welke zijde de rosmolen ernaast stond.
Red.