Molen Noordpolder, 1ste positie, Dordrecht

Noordpolder, 1ste positie

aan de Noordendijk, binnendijks

geschiedenis
Bron onder meer: Draaiende wieken, stappende paarden - Molens op het Eiland van Dordrecht, C.J.P. Grol en J. Zondervan-Van Heck, Jaarboek 2008 Historische Vereniging Oud-Dordrecht.

Noordpolder:

1616: De Noord- of Merwedepolder werd vanaf 1616 bedijkt, spoedig kwam er een wipwatermolen met een scheprad om deze polder te bemalen. In eerste instantie stond deze molen op deze 1ste positie in het noordwesten van de polder (zie kaart 1617). Het polderbestuur en de eigenaars van de naastgelegen getijdenmolen De Pannehoef (het gebouw links, Tenbruggencatenummer 12085) hadden regelmatig onenigheid over de lozing van het polderwater. Na een uitspraak van de hoge raad in 1622 mocht de getijdenmolen zijn boezem niet meer gebruiken, waarmee de werkzaamheden van die molen effectief beƫindigd werden.

1673 of eerder: Op een kaart van Mattheus van Nispen uit 1673 (zie Tenbruggencatenummer 12085) is te zien dat de boezem van de polder aanzienlijk vergroot is en dat de poldermolen in of voor 1673 naar het oosten van die boezem verplaatst is. Mogelijk dat die meer centrale positie van de molen een effectievere bemaling van de polder mogelijk maakte.

trivia
Op de 2e afb. (detail kaart 1860) is de poldermolen reeds lang verplaatst, maar wel direct links van de tweede R is de hoek in de watergang te zien waar de molen stond van 1616 tot ten laatste 1673.