Molen Polder 21, Makkum

Makkum, Fryslân

Wûnseradiel

>
Bemaalde de polder 21 (45 ha) op de Kleine Zeilroede.

In het Algemeen Handelsblad van 25 maart 1864 stond het volgende:

In den nacht van Zondag op Maandag is onder Makkum afgebrand een watermolen, staande aan de groote Zijlroede, toebehoorende aan en staande op het land van den Heer L. Britzel aldaar. Men vermoedt dat kwaadwilligheid de oorzaak van dezen brand was, daar de molen vastgeketend stond, sedert acht dagen niet gemalen had en ook geen der gebruikers er bij schijnt te zijn geweest.

Informatie van Erik Stoop, 1 januari 2016

Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage, 31 maart 1864

Makkum, 27 maart. Dezer dagen brandde hier een watermolen, op de vlakte aan een vaarwater staande, op onverklaarbare wijze af. Thans schijnt men vermoedens van moedwillige brandstichting opgevat te hebben tegen iemand van de aanzienlijkste ingezetenen der plaats, die met twee zijner broeders, alle drie ongehuwd, zamen woont. Althans de officier der regtbank te Sneek heeft hier een uitvoerig getuigenverhoor gehouden van een aantal menschen, van welke opgegeven was, dat zij eenig licht in de zaak konden geven. De uitslag van het verhoor moet zeer zeker bezwarende omstandigheden aan het licht gebragt hebben, daar de verdachte te Sneek in hechtenis gesteld is. Het volk brengt den molenbrand in verband met andere branden, die vroeger even geheimzinnig en onverklaarbaar hier plaats grepen.