Molen Wipmolen bij De Riethoek, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

n.v.t.
Op de baard: "De Riethoek anno 1987".

geplaatst
opgeslagen
geschiedenis
Het molentje stond in de rubriek Kleine molens in het 'rode boekje' van DHM. Vlucht 4,6 m ?, bj. ca. 1982, eigenaar Gemeente Gouda. Hij stond als blikvanger in de tuin bij het verpleeghuis De Riethoek aan de Ridder van Catsweg 258.

De bouwer was de heer E. Vermeulen uit Gouda, die vroeger in de molenbouw had gewerkt. Na zijn pensionering bouwde hij modelmolens, zoals een 1:5 model van korenmolen 't Slot. Dit werd in 1972 geplaatst vlak bij het station, in 1983 hersteld door molenaar/molenmaker Niek Noorlander, maar enkele jaren geleden wegens de slechte staat gesloopt.

De wipmolen bij De Riethoek bouwde Vermeulen in 1973, naar voorbeeld van de in 1923 gesloopte molen van de polder Agterpoort bij Haastrecht. Hij plaatste hem op zijn volkstuin aan de Achterwillens, maar op 31 mei 1980 figureerde het model in de tuin van paleis Soestdijk voor het laatste defilé voor Koningin Juliana. Omdat de molen bij de volkstuin in de weg stond, schonk Vermeulen hem in 1982 aan het verpleeghuis De Riethoek.

In 1985 overleed Vermeulen op 85-jarige leeftijd. In 1986 woei de molen bij een zware storm om, hij werd hersteld door Leen van Tilburg en Jan Noorlander. Van Tilburg voerde in 1999 ook nog een flinke opknapbeurt uit.

Bij de sloop van het verpleeghuis moest begin 2015 ook de kleine wipmolen verdwijnen. De woordvoerder van de eigenaar, Stichting Zorgpartners Midden-Holland, gaf dit commentaar: "Aangezien de molen in slechte staat verkeert, wordt deze helaas gesloopt. Weliswaar hebben de afgelopen tijd enkele mensen aangegeven interesse te hebben om de molen te behouden, maar men is hierop niet ingegaan. De molen is geen Rijks- of Gemeentelijk monument."

Net op tijd wist de Goudse molenaar Willem Roose het molentje, dat nog in redelijke staat bleek te verkeren, op 6 februari 2015 van de afvalcontainer te redden. Het werd gedemonteerd en voorlopig opgeslagen op het erf van de Haastrechtse Molen te Gouda.

- informatie van Peter van der Drift in Molenwereld feb. 2015, blz. 52.
- "Totgesagten leben langer", art. in Molenwereld maart 2015, blz. 97 (met informatie van Dick Kenbeek).

De molen werd gerestaureerd door Jan Noorlander, en juli 2019 geplaatst bij de Mallemolen.
Bron: "Miniatuurmolen terug in stadsbeeld", Algemeen Dagblad, 16 juli 2019.