Molen De Atlas, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
achter Riouwstraat 84

3 meter

geplaatst
geschiedenis
Vroeger deed De Atlas, zoals het molentje heette, dienst op een tuinderij aan het Guispad in Zaandijk, om het terreintje van Jacob Honig droog te houden. Nadat de molen overbodig werd, plaatste molenaar Jaap Kaal hem binnen in molen De Zoeker. Wessel Veltkamp hielp de molenaar wel eens, en kon toen De Atlas overnemen.

Hij werd naar Wormerveer gebracht en daar achter zijn ouderlijk huis aan de Riouwstraat 84 opgesteld. Hij bouwde onder de molen een schuur en maakte daarin een Hollander (maalbak) en stampers met messen. Hiermee maakte Wessel zijn eigen kladpapier van oude kranten. Met een schepraam schepte hij de vellen papier, met een pers werd het overtollige water eruit geperst. Het drogen op het dak van De Atlas bracht wel eens moeilijkheden mee, aangezien het meestal niet lang genoeg droog was om de vellen geheel te doen drogen.

Tegen 1975 kwam de molen stil te staan. De roeden werden gestreken en de bekleding werd verwijderd. In 1975 werd hij weer opgebouwd achter de woning van de heer Veltkamp aan Warmoesstraat 131 te Wormerveer.

Bron: Wormerveerse ulo-scholier schept z'n eigen papier, art. in De Zaanlander, 19 juli 1963.