Molen (beltmolen), Pesse

Pesse, Drenthe

Pesse
in de Molenhoek
Hoogeveen, Drenthe

afgebroken, verplaatst
geschiedenis
In 1849 werd de standerdmolen in de Molenhoek vervangen door een nieuwer type molen, waarschijnlijk een beltmolen.

Deze bleef tot 1851 gezamenlijk bezit van de families Reinders en Luning. Koop Reinders bezat de helft, de rest behoorde in delen aan anderen.
Via ingewikkelde transacties kwam de molen eind 1851 in handen van de (schoon-)familie Wever, Jan Hendriks Wever junior was toen de molenaar.

Op 27 december 1856 (adv. Meppeler Courant 20 dec. 1856) werd de molen geveild. In de krant van 3 januari 1857 staat dat de molen werd ingezet "op de geringe som van 2650 gulden". Kopers voor ƒ 2665 werden de Hoogeveners Harm Oets en Roelof Bolk, respectievelijk timmerman en bakker van beroep. Hetzelfde jaar braken zij de molen af, en herbouwden hem 1857-1858 in Hoogeveen als stellingmolen De Adelaar. Het perceeltje grond "waarop vroeger heeft gestaan een Wind Korenmolen die thans is afgebroken" werd verkocht aan een landbouwer.

Bron: Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen, Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.