Molen van Polman, Ruinen

Ruinen, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Polman
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
17121
oude dbnr.
V17121
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Ruinen
plaatsaanduiding
onbekend
gemeente
De Wolden, Drenthe

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
verplaatst naar
geschiedenis
Hopman Joost Polman, bewoner van De Nijenhof, bouwde ongeveer in de periode 1615-1618 een korenmolen in Ruinen. Hij kwam daarmee in aanvaring met Hendrik van Munster, Heer van Ruinen wonend op De Oldenhof en eigenaar van het recht van de wind, alsmede van de molen in het buurtschap Engeland (Tenbruggencatenummer 07451). Polman beweerde dat zijn broer Antony Polman dit recht had gepacht van de Staten van Drenthe, en nam de molen in gebruik ondanks gerechtelijke stappen die Van Munster ondernam.

Joost Polman wachtte de uitspraak van de Raad van State niet af, en verhuurde de nieuwe molen aan Hilbert Roelofs. Deze maakte in 1620 een prijsafspraak met de molenaar van de andere molen, Johannes Harms.

Volgens de grondschatting van 1630 was Hopman Polman nog steeds eigenaar van zijn molen, Roelofs was nog steeds de pachter. Kennelijk won de Heer van Ruinen uiteindelijk het proces om het recht van de wind, want uit de Estimatie van de meulens in 't geheele landt, geschiet den 25 February 1645 ... blijkt dat Roelofs de molen van Polman had gekocht en verplaatst naar Hijken, waar hij werd vermeld als eigenaar. Op de kaart van Pynacker uit 1634 komt de molen van Polman niet voor, dus mogelijk was hij toen reeds verwijderd/verplaatst.

Bron: Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen, Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.