molen achter de Zille, Zierikzee

Zierikzee, Zeeland

Zierikzee
op een hoge heuvel
Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland

geschiedenis
De molen staat al aangegeven op de kaart (zie dbnr. 17569) die Jacob van Deventer rond 1560 maakte van Zierikzee en omgeving. Op de kaart van Schouwen-Duiveland die Joan Blaeu in 1664 uitbracht lijkt de molen achter de Scheepstimmermansdijk te staan, maar nadere beschouwing maakt duidelijk dat die kaart erg schematisch is en topografisch niet klopt. Met name de ligging van het Kaaskenswater op die kaart maakt dat duidelijk. De kaart van Van Deventer is topografisch nauwkeuriger en de huidige loop van de dijk/Zille is goed vergelijkbaar met die kaart. De molen stond nabij (ten noordwesten van) de Zille. Op de kaart van Van Deventer liep er een pad naar de molen vanaf de (latere, nu verdwenen) Plaatweg.

Uit het stadsgezicht van Zierikzee uit het noorden van M. Smallegange uit 1696 blijkt dat de molen op een hoge heuvel stond. Het is niet uit te sluiten dat de Zille in een bocht loopt omdat de molenheuvel er al eerder lag.