Molen (karnmolen), Hoogmade

Hoogmade, Zuid-Holland

Boskade 11, nu tracé HSL
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
Rijnland

restant verplaatst
geschiedenis
Krukhuisboerderij met zomerhuis. De boerderij is gebouwd rond 1600 maar werd in vierhonderd jaar talloze malen verbouwd, vernieuwd en uitgebreid. De boerin maakte zelf kaas en daarom werd eind 18e eeuw een zomerhuis aangebouwd. Hier woonde de familie in de zomer, zo­dat de boerderij gebruikt kon worden voor de kaasproductie.

Toen in 1974 een ruilverkavelingsplan niet doorging - de snelweg A4 doorsneed het land van de laatste boer - besloot hij zijn bedrijf te beëindigen. De gebouwen werden verkocht en verbouwd tot woonboerderij(en). Het prachtige voor­huis en de monumentale gevel van de boerderij zijn grotendeels in originele staat.

Uitein­delijk werd het pand in 2002 verplaatst naar het museum omdat het tracé van de hogesnelheidslijn dwars door de boerderij was gepland. De boerderij is in stukken uiteengezaagd en in het museum als een enorm bouwpakket weer in elkaar gezet. Hierdoor zijn zoveel mogelijk authentieke details - inclusief bouwfouten - bewaard gebleven.

Bron: website Openluchtmuseum Arnhem.

Het is ons (nog) niet bekend of in Arnhem nog sporen van de rosmolen zichtbaar zijn.