Molen Weidemolen van Slooves, Winkel

Winkel, Noord-Holland

onzeker
Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

Weidemolen

geschiedenis
Het weidemolentje van de fam. Slooves uit Winkel stond in de nabijheid van de Kerkerijd en loosde het water op de Brijsloot.
Bron: Jaarboek West-Friesland oud en nieuw, 1975, blz. 106.

We hebben de locatie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen. De coördinaten zijn gebaseerd op top. kaarten van 1880 t/m 1901.

De vorm van het staartblad kan er op duiden dat de molen werd gebouwd door Wagemaker te Oostwoud.

Kennelijk kon de weidemolen op deze locatie (als onderbemaling in de Oosterpolder) vervallen nadat in het Kerkerijtje in 1916 een windmotor werd geplaatst, zie Molendatabase.net.

De Stichting Levende Molens in Roosendaal heeft in 2012 een prentbriefkaart uitgegeven met bovenstaande tekst, maar met op de voorkant een andere weidemolen, die van Pluister (Tenbruggencatenummer 16910).

De Breisloot of Brijsloot lag aan de westzijde van het Kerkerijtje en verbond de Voorsloot en de Wirgsloot. Bij de droogmaking van het Kerkerijtje werd een aarden dam opgeworpen als afscheiding van de Breisloot.
Maarten Mooij, 19 juli 2015.