Molen Weidemolen bij De Eolus, Den Ham

Den Ham, Groningen

Westerkwartier

Weidemolen

geplaatst
opgeslagen
geschiedenis
De weidemolen is met De Zoeker mee verhuisd van Zaandijk naar Zaandam-Oost, heeft daar nog een tijd gestaan (zie "afkomstig van") en werd toen door Bernard Dijk gekocht. Riek Dijk-Rienks zei haar man Bernard: “Wij gaan toch nooit met vakantie, besteed het vakantiegeld (ƒ 250) daar maar voor”. Bernard plaatste de weidemolen in 1972 in zijn tuin naast De Eolus. De molen stond ongeveer op de plek waar nu de schuur naast de woning staat, of net er achter. Deze schuur was er toen nog niet.

Na het overlijden van Bernard Dijk is het molentje opgeslagen. Momenteel is de molen opgeslagen bij molen De Eendracht in Sebaldeburen. Het was de bedoeling dat de weidemolen daar kwam te staan.
Ik heb het molentje laatst nog gezien. Het gevlucht en de tandwielen kunnen er zo weer in. Alleen het bovenhuis en ondertoren moeten goed gerestaureerd worden. Gelukkig ligt alles onder dak opgeslagen, dus het heeft geen haast.

Nu ik sinds een paar maanden de molenaar van De Eolus, en de bewoner van het molenaarshuis ben, wil ik misschien eens in overleg proberen om de weidemolen weer bij De Eolus te krijgen. Hij is van dezelfde molenstichting, dus wie weet.
Rob Hoving, 7 nov. 2013.

Sinds 12 februari 2022 zijn de restanten van de weidemolen weer terug op oude bodem, bij poldermolen De Eolus in Den Ham, waar ik druk bezig ben met een forse restauratie. De ondertoren is geheel verdwenen en het bovenhuis is beperkt herbruikbaar. Gelukkig zijn er ook nog onderdelen uit 1947 bruikbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld de stalen bovenas met glijlagers, het bovenwiel, de bonkelaar en de koker en zetel met rollen weer gebruikt worden. Ook de in 1966 gemaakte waaier, de roeden en de windvaan kunnen weer herbruikt worden. De nieuwe ondertoren is inmiddels zo goed als klaar.
Rob Hoving, 24 dec. 2022.