Molen Weidemolen naast De Zoeker, Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

Weidemolen
waaierpomp
zelfkruier
4,60 m, oud-Hollands hekwerk

geschiedenis
In 1966 was het zeer verwaarloosde molentje praktisch geheel bedolven onder afval gestort door vuilnisauto's (zie "afkomstig van"). Op het laatste ogenblik werden de restanten veiliggesteld door Jacob Kaal en zijn zoon, en gerestaureerd in hun molen De Zoeker. Slechts één roede zonder stroomlijn, het in zeer goede staat zijnde gaande werk, de ijzeren bovenas en de staart waren nog bruikbaar. Kap, huis, onderhuis en koker werden vernieuwd. De as had een bronzen lager en de spil liep op kogellagers. De beide roeden, ca. 4,60 m lang, werden oud-Hollands opgehekt met Amerikaans grenen heklatten en houten borden.

Eén jaar draaide het molentje vlak naast De Zoeker en bemaalde de achtersloot. Bij de verplaatsing van De Zoeker in 1968 werd het molentje gedemonteerd en meeverhuisd naar de nieuwe plaats aan de Zaanse Schans. Omdat er daar geen ruimte en functie voor was, bleef het molentje opgeslagen. In 1971 wilde een Zweed het kopen, maar dat ging niet door.

Bron: "Nog meer belangstelling voor de weidemolens", art. door A.J. de Koning in Molennieuws april 1971 (zie Allemolens.nl).

De molen werd gekocht door Bernard Dijk, en herbouwd bij molen De Eolus te Farmsum. Zie verder "verplaatst naar".