Molen Stadskorenmolens, Deventer

Deventer, Overijssel

Detail kaart Jacob van Deventer, ca. 1560

Deventer
buiten de stad aan de Schipbeek
Schipbeek

geschiedenis
In 1378 kwamen de werken gereed die de uitbreiding van de stad vereisten, hierdoor werd het grachtenpeil verhoogd en de nieuwe grachten omsloten nu een groter gebied, zodat de oude kwam te vervallen en daarmee ook de oude watermolen (Tenbruggencatenummer 11254). In de nieuwe situatie werd een waterpas, of aquaduct gemaakt van boven Ter Hunnepe naar de stad, Waar deze waterpas in de haven uitmondde werd een nieuwe watermolen gebouwd, waarvan de stuw tevens het peil van de grachten regelde. Deze molen stond bij de Koedijke, dit is de weg die voor de molen langs naar de Teuge (een stadsweide op de plaats van het tegenwoordige Knutteldorp) liep.

jnjv, Bron: Het Zaagblad, vereniging Vrienden van de Bolwerksmolen, Mrt 1985, 17 - 21

Door de eeuwen heen zijn er veel vermeldingen van gebreken en reparaties aan de molens bewaard gebleven.

Rond 1600 was er sprake van drie korenmolens: de Middelste watermolle, die enderste molle naest Sanct Jorien, en die endere endell molle naiste der Stadt oder berchpoirte.

In 1612 moesten de stadsmolens (drie korenmolens, een olie-, een zeem- en een volmolen?) verdwijnen om plaats te maken voor de aanleg van de vestingwerken. Na enkele jaren werd binnen de stad buiten de Bergpoort een nieuwe molen gebouwd.
Bron: Hagens H. "M's Mulders Meesters" 1978 p. 291.

trivia
De locatie is een schatting gebaseerd op de stadskaart van Jacob van Deventer van ca. 1560. Hierop staan twee mola's afgebeeld, waarschijnlijk ging het om een complex van korenmolens, olie-, zeem- en volmolens.