Molen Windlust (1e), Zoeterwoude

Zoeterwoude, Zuid-Holland

Windlust (1e)

Zoeterwoude

Dordrechtsche Courant 20 aug. 1833:
"Leiden, den 18 Augustus. Gisteren avond omstreeks 11 ure barstte boven onze stad een kort doch zwaar onweder, vergezeld van hevigen bliksem en regen, uit. Ofschoon in de stad daardoor geene schade is aangerigt, is die echter in de nabijheid van dezelve, aan den Hoogen Rijndijk, onder Soeterwoude gelegen, groot geweest. De korenmolen, Windlust genaamd, van den molenaar Lukas van der Hulst, met de bijstaande grutterij en huizing, is, door den bliksem getroffen, geheel in de asch gelegd. De huisgenooten waren om het zware weder, dat er woedde, opgestaan; doch hunne waakzaamheid kon niet beletten, dat een bliksemstraal den schoorsteen van het vertrek, waarin zij bijeen waren, insloeg, en het houtwerk vlam deed vatten. Alle pogingen, door hen ter blussing aangewend, waren vruchteloos; weldra had de vlam de overhand. De spoedig daarop uit onze stad verleende hulp, door het afzenden van vier spuiten, kwam, wegens den verren afstand te laat, om veel te redden. De manschappen der schutterij hebben ook hier weder hunne dienst bewezen, en betrekken nog heden aldaar de wachten. Ook eenig vee is bij den brand omgekomen. Naar men verzekert zijn de korenmolen en woning tegen brand verzekerd."

De genoemde grutterij stond achter de windmolen, zie Tenbruggencatenummer 16599.