Molen (runmolen)/ De Stier?, Amsterdam

(runmolen)/ De Stier?
Molen 16378 (runmolen)/ De Stier? (Amsterdam)
Detail van onderstaande kaart

aan de Amstel o.z.

open voet

geschiedenis
De molen staat op een opmetingskaart uit 1629 van Cornelis Danckerts de Rij, over het straktrekken van, en een pad aanleggen langs de Amstel.

De beide runmolens aan de Amstel zouden aan het Runmolenpad hebben gestaan. De een heette De Stier en de andere De Koe, in welke volgorde is weer niet bekend.
Mededeling van J.H. van den Hoek Ostende, via Theo Bakker, 14 mei 2013.

"In 1593 liet het schoenmakers- en huidekopersgilde een runmolen bouwen aan de Amstel. Deze kon al spoedig niet meer voorzien in de behoeften der gildebroeders. In 1608 kocht het gilde een molen, die buiten Alkmaar stond. Deze molen werd overgeplaatst en kwam dicht bij de andere runmolen te staan."
citaat uit "De Amsterdamse molens", art. door dr. S. Hart in Noordhollands Molenboek 1964, blz. 50.

Op 22 februari 1593 werd voor de erfpachtsom van 5 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een runmolen te Amsterdam, buiten de stad, over de Amstel, verstrekt aan de Dekens en Gildebroeders van het Schoenmakers- en Huijdekoopersgilde te Amsterdam.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

Bovenstaande citaten behoren bij deze molen en de naastgelegen runmolen dbnr. 16382. Op de kaart van Cornelis Danckerts de Rij is met wat goede wil als (eerste) eigenaar van de percelen waar de molens op staan te lezen: 'het Scgoen makers gildt'.