Molen van het Aldt Huys, Arcen

Arcen, Limburg

Arcen
ten zuiden van de Wijdtvelderhof
Venlo, Limburg
Noord-Limburg

geschiedenis
Nabij de latere Wijdtvelderhof stond tot 1551 het Aldt Huys en bijbehorende watermolen. De Lingsforterbeek liep toen door de Boerenhuizenlossing in de Maas uit.

Later werd de beek met drie haakse hoeken omgelegd naar de in 1677 in gebruik genomen Kasteelmolen (Tenbruggencatenummer 06680 v).
De Poel, het vroegere spaarbekken van de molen, zou rond 1930 gedempt zijn.
Toen Duitse soldaten in 1944 loopgraven aanlegden, stuitten zij ten zuiden van de Wijdtvelderhof op zware muren die erg diep lagen, de restanten van de watermolen.
Op luchtfoto's van het terrein is te zien dat er grachten hebben gelegen die zich ook nu nog met hoog water aftekenen, de rechte waterbanen zijn dan 8 tot 10 m breed.

Bron: De Kastelen van Arcen, artikel door Mej. J.G.M. Stoel in Castellogica 1991-2.

De locatie is een schatting gebaseerd op het kaartje in genoemde bron.

De molen van het Aldt Huys is mogelijk de Brandemolen, de naam hiervan leeft nog voort als naam van een buurtschap in Arcen. Deze naam is mogelijk afgeleid van brandermolen of moutmolen, ook wel ruw- of roumolen genoemd (rou betekent grof). In zo'n molen maalde men mout voor de branderijen. Enkele van deze branderijen, of brouwerijen, bestaan nog steeds: graanbranderij De IJsvogel en Hertog Jan. Vermoedelijk refereert de naam Brandemolen in dit verband aan de Gerstkamp, die in dit gebied heeft gelegen.
De naam Brandemolen is niet uniek: ook in de gemeente Deerlijk in het Belgische West Vlaanderen treffen we al in de 13e eeuw een Brandemolen aan.

Inform. van Peter Pouwels, 19 juli 2015