Molen (wip-korenmolen), Pernis

Pernis, Zuid-Holland

Blaeu, 1645, kaart van Delfland, Schieland en eilanden ten zuiden van de Maas

Pernis
westzijde Burgemeester Van Esstraat
IJsselmonde

geschiedenis
Het bestuur van de ambachtsheerlijkheid Cromstrijen kocht in 1647 de wipmolen van Corn. Monsieur te Maassluis en bouwde hem te Numansdorp op.
Bron: Geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, P.M.H. Welker, uitg. H.C. Thieme Nijmegen 1892 (volgens archief Ten Bruggencate).

In het Westland is van deze molen geen informatie bekend.
Jesse in 't Veld, 8 april 2013.

De tekst in genoemd boek luidt letterlijk: "Ambachtsheeren hadden een wipkorenmolen gekocht en "betaelt aen Cornelis Jansz. Monseur te Maassluis over koop van den molen £ 675; en £ 10--10, die hij tot eene vereering voor zijn vrouw bedongen hadde, te zamen £ 685--10 sch.""
Onduidelijk is dus of de molen in Maassluis stond, of dat alleen de verkoper in Maassluis woonde.

Van 28 juni 1661 is bekend dat Cornelis Jansz. Monseur, molenaar te Pernis, 8 pond betaalde voor windrecht voor de korenmolen te Pernis en Hoogvliet. (Grafelijkheidsrekenkamer: Windrechten). Het is natuurlijk opmerkelijk dat hij windrecht betaalde voor de molen als die al verplaatst was. De hoogte van de erfpachtsom was laag in vergelijking met andere erfpachtsommen in die tijd. Mogelijk hield hij uit verschillende overwegingen zijn windrechten in stand terwijl de molen al verdwenen was.

In 1654 woonde er een Cornelis Jansz. Monseur in Maasland.
Bron: Doopboek Maasland 1640 - 1704.

Willem Blaeu schetst op zijn kaart van Delfland, Schieland en de eilanden aan de overzijde van de Maas uit 1645 bij Pernis een molen. De kaart is zeer grootschalig en de detaillering grof, maar het lijkt erop dat de molen aan de westzijde van de Nieuwe Pernisse weg stond, nu de Burgemeester Van Esstraat. Dit is echter ook heel dicht bij de positie van de molen van het Waterschap Pernis en polder Boudewijn Hartsland, dbnr. 2719. Het molensymbooltje kan dus ook (een voorganger van) die molen zijn. Het lijkt er echter op dat die polder bij Blaeu nog niet gerealiseerd was en de weg nog een dijkje. Geconcludeerd wordt dat het goed mogelijk is dat het toch deze wipkorenmolen betreft.

De coördinaten van de molen zijn gebaseerd op de grootschalige kaart van Blaeu dus zeer globaal.