Molen Waterschap Het Geestmer Noorder- en Zuiderveld, Rinsumageest/ Rinsumageast (De Geast)

Rinsumageest/ Rinsumageast (De Geast), Fryslân

Dantumadiel, Fryslân

vijzel

Leeuwarder Courant, 1 juli 1895:
"AANBESTEDING
van het verven van den nieuwgestichten WINDWATERMOLEN in het Waterschap 'het Geestmer Noorder- en Zuiderveld' onder Rinsumageest.
Bestek en voorwaarden liggen ter lezing in de MOLENAARSWONING aldaar, terwijl de briefjes zullen moeten worden ingeleverd, onder letter M, ten huize van den voorzitter van het Waterschap te Dantumawoude, vóór of op den 5 juli 1895."

In 1892 richtten de ingelanden van het Geestmerveld een verzoek tot oprichting van een waterschap aan Gedeputeerde Staten. Op 23 mei 1893 werd het ontwerp-reglement van het Waterschap Het Geestmer Noorder- en Zuiderveld in de vergadering van het voorlopig bestuur besproken. In het jaar daarop werd besloten tot de bouw van een molen en het aanstellen van een molenaar.
Het waterschap lag onder Rinsumageest, gemeente Dantumadeel en besloeg een oppervlakte van circa 326 hectare.
In het archief zitten overeenkomsten van 1943 tot 1965 voor de levering van stroom voor het gemaal bij de brug aan de Juckemavaart, alsmede stukken betreffende het medegebruik van het gemaalgebouwtje door het Ministerie van Defensie.
Bron: Archieven.nl, jan. 2022.

Volgens de waterstaatskaart van 1916 bemaalde de vijzelmolen van de Polder het Geestmerveld 340 ha, hij sloeg naar het zuiden uit richting de Wijde Murk.
Op de waterstaatskaart van 1947 staat de molen niet meer aangegeven. Het Waterschap Het Geestmer Noorder- en Zuiderveld werd toen bemalen door een elektrisch gemaal aan de Juckemavaart, dat al op de top. kaart van 1930 staat aangegeven, waar tegenwoordig een bosje is langs de Lauwersseewei.