Molen Moordrechtse Malle Molen, Gouda

Gouda, Zuid-Holland

Gouda, Zuid-Holland
Broek
Schieland

>
geschiedenis
Op 22 mei 1530 geeft Keizer Kaerle de ingelanden van Moerdrecht toestemming om molens te plaatsen aan de Goudkade bij de Tienweg om daarmede het overtollige water op de Gouwe uit te slaan, onder verplichting om een kade aan te leggen voor de polder van Broekhuysen, waarop de heemraden van Broekhuysen de schouw zullen hebben (Streekarchief Midden-Holland, inv. nr. 2867).

In 1535 wordt voor een tijd van tien jaren de kade van de groete nesse tot aan de Thiendewech bij de nieuwe watermolen van Moerdrecht verhuurd. (Streekarchief Midden-Holland, inv. nr. 2472). Toen stond er dus in ieder geval één molen.

Combinatie van de documenten uit 1530 en 1535 geven als waarschijnlijk bouwjaar van de Mallemolen 1530 of kort hierna, mede gezien de aanduiding nieuwe watermolen.

In het bestek van 1538 voor de bouw van een molen in het Kortland te Nieuwerkerk wordt verwezen naar 'de moellen staende aanden Thiensse wech ligghende in Moerdrecht naest der Goude, genaemt de malle molen (Bicker Caarten, blz. 150).

In 1544 wordt de kade aan de oostkant van de Suyteynsche wetering, tussen de IJsselkade en de molen aan de Thyntwech in eeuwigdurende erfpacht gegeven (Streekarchief Midden-Holland, inv. nr. 721). Er lijkt dus nog steeds maar één molen te staan.

Informatie via Karel Ouendag.

Het is verleidelijk om een voorganger van de Malle Molen te zien in het consent uit 1490 om in die Cort Ackeren een molen te zetten (A.M. Verbeek, "Consenten van Schielant, in: Tijdschrift Ons Voorgeslacht dec. 1969, blz. 231). De Cort Ackeren is een restverkaveling tussen de polder Broekhuizen en de Gouwe, aan de noordzijde begrensd door het Land van Thuil. Precies op het punt waar de "zijden" van beide haaks op elkaar staande polders elkaar ontmoeten staat nu de Malle Molen. Ook een logische standplaats voor deze potentiële voorganger, maar geen vaststaand feit.

Informatie van Karel Ouendag.

Deze potentiële voorganger maalde dan waarschijnlijk het water van de Korte Akkeren uit op de Waddinxveense wetering. In 1530 kan deze voorganger dan vervangen zijn door de Malle molen die niet meer uitmaalde op de Waddinxveense wetering maar juist het water van die wetering uitmaalde op de Gouwe.

In het Archief van het Hoogheemraadschap Schieland (nr 3107) wordt vermeld dat de molen in 1667 geheel afbrandde. Het bouwjaar van de opvolger moet dus in die tijd worden gezien.

Informatie van Erik Stoop, 15 nov.2012