Molen Luchtsmolen, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Kaartfragment J. Blaeu 1649

Steenwijk
Jan Snoeks bolwerk (ook genaamd Zuiderbolwerk)
Steenwijkerland, Overijssel

geschiedenis
Het eerste bekende gegeven over windmolens in Steenwijk is de melding dat in 1522 twee walmolens zijn vernietigd door Friese troepen (zie Lexicon Steenwijks Verleden op bovengenoemde website onder het lemma 'molens'). Gesuggereerd is dat één van die twee molens de voorloper was van deze molen. Een bron is niet gegeven.

De molen staat niet op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560, dus dat maakt het bovenstaande onzeker.

De Luchtsmolen stond op het Jan Snoeks bolwerk (ook genaamd Zuiderbolwerk).

Volgens het Lexicon wordt de molen genoemd in 1565 en staat hij op de kaart van Steenwijk, getekend door Johan van der Kornput in 1581. Het bolwerk is echter pas aangelegd in 1627, dus de molen zal eerst op een iets andere positie gestaan hebben.

De molen staat wel op de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Abraham de Haen schetst de molen op zijn gezicht op Steenwijk uit 1732. Op de eerste kadastrale kaart van Steenwijk uit 1829 komt de molen niet meer voor.

met dank aan Joop D. van der Tuin