Molen aan de Bredde, Hierden

Hierden, Gelderland

Molen aan de Bredde

Hierden
op de molenberg aan de Bredde
Harderwijk, Gelderland

geschiedenis
De vroegste aantekening van een molen aan de Bredde dateert van 1551, daaruit valt op te maken dat er een eeuw daarvoor al een molen zou hebben gestaan. In recognitieboeken vanaf 1453 staan vermeldingen van een windmolen in hierden en over zijn eigenaren en molenaars.

De locatie was ten noorden van de Paasloweg, ongeveer 400 m ten oosten van de aansluiting van de Grevenhofsweg en een stukje in westelijke richting tegenover de splitsing Paasloweg met de huidige Bredeweg.

Ergens in de zestiende eeuw is de molen daar verdwenen en stond er een molen enkele honderden meters verderop aan de Molenweg. Op de oude locatie resteert nog steeds een duidelijke verhoging van een paar meter in het landschap.

Bron: 'Tussen de Kyffcamp en de hoeve', in De Molen van Kisjes door Jos Kunne, 2012.

De locatie is geschat aan de hand van de beschrijving.