Molen Zorg en Vlijt, Zaandam-Oost

Zorg en Vlijt
Molen 16148 Zorg en Vlijt (Zaandam-Oost)
Tekening uit De Speelwagen, 1952 (in Oostzaan)

diverse locaties

Gebouwd voor 1900 [of in 1920?] in Zaandam aan Het Kalf.

De molen stond van 1940 tot 1945 in het Oostzijderveld op het erf van molen Het Rasphuis (Tenbruggencatenummer 04912 n). Hij bewees toen zijn diensten door het malen van tarwe en het zagen van brandhout. Toen de eigenaar verhuisde, moest de molen ook wijken.

De timmerman en molenliefhebber Jaap van den Broek kocht de molen in 1946 [of 1945?] voor ƒ 225 en plaatste hem in de achtertuin van zijn ouders aan de Jacob Corneliszstraat in Oostzaan. Drie jaar stond de molen daar stil omdat de eigenaar zijn dienstplicht vervulde in Indonesië, maar hij werd wel netjes onderhouden.

Toen de molen moest wijken voor nieuwbouw, verplaatste Van den Broek hem in 1959/1960 naar de huidige locatie op een eilandje bij de Doctor Keijzerstraat in Oostzaan. De molen was/is voorzien van stampers voor het versplinteren en verpoederen van glas of steengruis, en van een amarilsteen om het gereedschap scherp te houden, aangedreven door houten poulies en leren riemen. Hij heet tegenwoordig De Vlijt.

- "Oostzaanse molenvriendschap", art. door J. v. d. Broek in De Speelwagen 1952 nr. 4.
- DHM Molenbestand.
- "Molentje is aan restauratie toe", art. door Melchert Leguyt in NHD ed. Waterland 2 okt. 2012.

De coördinaten geven de locatie op het erf van Het Rasphuis aan.
De molen werd later verplaatst naar Oostzaan, hij staat tegenwoordig op een eiland in de ringvaart van Het Twiske, vanaf de Doctor Keijzerstraat kun je hem zien staan.