Molen Meestoof de Kapel, Nieuwerkerk

Nieuwerkerk, Zeeland

Rijksweg 21/ ten NW van Kapelle aan de N59
Schouwen-Duiveland, Zeeland
Kapelle
Schouwen-Duiveland

geschiedenis

De meestoof staat wel op de Verzamelkaart uit 1817 van het kadaster, maar niet op het Minuutplan of in de OAT van 1832.
Kennelijk was hij toen (even) verdwenen? Op latere kaarten staat wel weer een meestoof aangegeven (dan waarschijnlijk met stoommachine), de gebouwen van die meekrap- en cichoreifabriek bestaan nog steeds, zie Flickr. com.

14-10-1887: Rotterdamsch Nieuwsblad / Bron: KB  www.delpher.nl/
Gistermiddag brak een hevige brand, uit in de meestoof onder Nieuwerkerk! (Schouwen), die zich echter, tot de drogerij bepaalde."2300 á 2400 kilo meekrap is verbrand: Oorzaak onbekend. .

10-03-1909: Zierikzeesche Nieuwsbode 1909, / Bron: Krantenbank Zeeland
De Notaris J. Franse zal, Vrijdag 19 maart 1909 publiek verkoopen,
's middags 12 ure, in de herberg te Kapelle:
De kapitale Meestoof "de Kapel":
te Kapelle (Duiveland), in 1869 gedeeltelijk nieuw en geheel in steen herbouwd, met de Machines en den Grond, waarop de gebouwen staan, groot 67 A. 10 c.A.:
's namiddags 3 ure, op het terrein der Stoof, den tot deze Stoof behoorenden
INVENTARIS.
De veiling van de Stoof - ook voor Afbraak - de Machines en den Grond, zal plaats hebben in 23 perceelen, evenals de Inventaris, omschreven in het bij den Notaris te verkrijgen verkoopboekje.
De Stoof, gelegen bij de Tramhalte te Kapelle, is op iederen werkdag te zien, mits toegang vragende bij den bewoner.
N.B. Na perceel 23 zal, van de vroegere Meestoof, De Nijverheid", nog geveild worden: het VATENHUIS en den GROND waarop het staat, groot 50 1/2 roeden.

nog waarneembaar

Ik zag dat er een stuk dak van het hoge linkse bouwdeel ingestort was. Medio juli gehele complex gesloopt, een grote hopen stenen en ander bouwmateriaal nog aanwezig. Er staat  in de linkerhoek van het perceel een reclamedoek van Haardhout.nl met daarop foto van geplande nieuwbouw.

Dit alles geconstateerd door J. de Witte op 14 december 2023