Molen Grutmolen van Jan Heijnis, Nieuw-Lekkerland

Nieuw-Lekkerland, Zuid-Holland

1910 buiten bedrijf, 1980 afgebroken
Molenaars waren:

ARIE JANSZ STARRENBORCH, meester grutter - geb. 17 november 1647 te Ottoland/ Nieuw-Lekkerland,
gehuwd met Neeltje Leenderts

CORNELIS STERRENBURG, meester grutter - geb. 1693 te Nieuw-Lekkerland, overl. 28 aug. 1764 te Nieuw-Lekkerland,
gehuwd met Cornelia Cleysdr Muijen

PIETER GIJSBERT HEIJNIS, grutter, graanhandelaar, locoburgemeester - geb. 08 april 1858 te Nieuw-Lekkerland, overl. 13 juni 1930 te Nieuw-Lekkerland,
gehuwd op 18 oktober 1888 te Nieuw-Lekkerland met Margarethe Cornelia Smit, geb. 05 oktober 1863 Nieuw-Lekkerland, overl. 2 februari 1912 te Nieuw-Lekkerland

PIETER HEIJNIS (zoon van Cornelis Sterrenburg), grutter, graanhandelaar, landbouwer, geb. 13 dec. 1826 te Nieuw-Lekkerland, overl. 11 jan. 1904 te Nieuw-Lekkerland,
gehuwd op 24 augustus 1854 met Geertje Drinkwaard, geb. 2 mei 1834, overl 20 januari 1919 te Nieuw-Lekkerland

Leydse courant, 17 februari 1738
Corn. Oudemans, Schout en Secretaris van Nieuwlekkerland, en Corn. Sterrenburg, Mr. Bakker te Papendregt, als aangestelde Curateuren over de insolvente Boedels van Ary Mous en Cornelia vander Pypen, Egte Lieden, zullen op Vrydag den 14 Maart deezes Jaars, 's morgens ten 10 uuren, in 't Regthuys van Lekkerland voornr.publik veylen, en finaal verkopen een groote, hegte, sterke en wel-doortimmerde Huyzinge, met de vanouds vermaarde en noch zeer Neeringryke extra wel-geleegen en geconditioneerde GRUTTERY daar in, voorzien met verscheide schoone Vertrekken, groote Zolders, Paardenstal en Wagenhuys, nevens alle de Gereedschappen tot een compleete Gruttery behoorende; mitsgaders Erve gem. Dorpe Lekkerland aan de Riviere de Leck. Nader onderrigt is by gemelde Curateurs en den Notaris en Procureur Anthony van Zuylen te Giessenmenkerk te bekomen.

Melding van een publieke verkoop:

Publicque Verkooping
van
Een Voornaame en Neeringryke
GRUTTERYE
TE
NIEUWLEKKERLAND
Op Donderdag den 28 October 1779.

JANNETJE STERRENBURG, Weduwe
van Jan Hynis, is van meeninge / in het openbaar / ten overgaan van
Schout en Heemraaden van Nieuwlekkerland, te veilen / en finaal te verkoopen:
EEN CAPITAAL / REGT / STERK WOONHUYS,
Zomerwoning, wagenhuys, en schuur, met een GRUTMOLEN daar in gaande / alwaar de grutters-neering lange jaaren met ongemeen goed succes gedaan is / en nog actuëel gedaan word. Met een fraaie Moestuyn, en groote Boomgaard, voorzien met ertra goede Fruytboomen, mitsgaders de nombre van omtrent vier morgen ertra goed Weyland, by en agter dezelve Grutterye.

Alles staande en gelegen even beneden de kerk van Nieuwlekkerland, in zoodanige strekkinge / en belendingen / als by de Verkoop - Conditien nader bepaald zal worden.

De voorst Woonhuyzing, en Grutterye, staat in de Ordinaire en Ertraordinaire Verponding aangeslagen met f 11 - 14 - ieder jaar. En het Land kan met omtrent zes guldens per Morge / van alle zaken jaarlijks bevrijd worden.
Die Gading heeft om het voornoemde te koopen / die koomen op Donderdag den 28 October 1779 / des Voordemiddags om tien Uuren / ten Huize van Bastiaan Pot, Sluysmeester van den Nederwaard in 't Elshout / onder Nieuwlekkerland voornoemt / hooren de Conditien en doen Voordeel.

Opregte Haarlemsche Courant, 2 september 1837,
Te Huur: Eene welingerigte GRUTTERIJ, staande en gelegen aan de Rivier de Lek, te Nieuw Lekkerland, terstond of met primo November aanstaande te aanvaarden. Te bevragen bij den Eigenaar J. HEIJNIS aldaar.

Het Nieuws van den dag: kleine courant, 9 augustus 1877,
GRUTTERIJ
Een bekwaam Gruttersknecht, van den P.G. zoekt zoo spoedig mogelijk een andere betrekking. Brieven franco onder letter C. aan het Hulppostkantoor te Nieuw-Lekkerland.

De molenstenen van de grutmolen bestaan nog, een inwoner van Nieuw-Lekkerland heeft ze in zijn tuin.
De maten van de stenen:
1.diameter 91 cm, hoogte 23 cm, kropgat 16 cm, scherpsel nog goed zichtbaar
2.diameter 91 cm, hoogte 12 cm, kropgat dichtgesmeerd moeilijk te meten, wel een teken op de steen een: + (plus)
3.diameter 93 cm, hoogte 7 cm, kropgat 15 cm