Molen van 's-Grevenduin-Capelle (1e), Capelle

Capelle, Noord-Brabant

aan de dijk ter hoogte van de monding van de Willemsvaart
Waalwijk, Noord-Brabant
De Langstraat

open voet

geschiedenis
De standerdmolen van de Heer van 's-Grevelduin-Capelle staat aangegeven op de kaart van Jacob en Jan Sluijters uit 1562. Omstreeks 1615 was Adriaen Peter Ockers, molenaarszoon uit Vrijhoeve-Capelle en "den Baron" en "den Trotse" genoemd, er molenaar, opgevolgd door zijn zonen Jan en Peter.

Een van de pachters was Adriaen van Oosterhout, vanaf ca. 1670 opgevolgd door zoon Cornelis Adriaenszen, daarna Adriaen Cornelis en tot ca. 1727 Peter Adriaensen.

Rond 1800 werd de molen aan de dijk opgeheven, en een nieuwe, van een goede windvang voorziene, molen kwam aan de zuidkant ten westen van de Nieuwe Vaart te staan.

Bron: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.