Molen Standerdmolen van Staphorst (1e), Staphorst

Staphorst, Overijssel

Standerdmolen van Staphorst (1e)

Staphorst
bij de Hilligjesbergen

geschiedenis
F.A. Ebbinge Wubben vermeldt in zijn Plaatsbeschrijving der Gemeente Staphorst dat tot voor 400 jaren de kerk en de huizen van Staphorst niet op de huidige plek stonden, maar in het hooiland, dicht bij Olde Staphorst. Daar zouden ondermeer toendertijd nog een hoogte genaamd hooidijkje, en een heuveltje genaamd Molenbelt zichtbaar zijn geweest.

Waarschijnlijk wordt gedoeld op de terreinverhoging van de zogenaamde Hilligjesbergen, aangezien daar nog steeds de Hooidijk en het oude kerkhof zijn. Op een topografische kaart [onbekend welke. Red.] is nabij de Hilligjesbergen een molenberg ingetekend. Bovendien trof H. Coster van de Staphorster Historische Commissie, daar twee stukken van een molensteen in de grond aan.

Bron: "Molens in de gemeente Staphorst", J.A. Rossing, 1985. Verzameling H. van der Kaay.

De locatie is slechts een vermoeden, gebaseerd op de beschrijving.