Molen De Vulmolen, IJsselmuiden

IJsselmuiden, Overijssel

binnenbocht Frieseweg en Grafhorsterweg
Kampen, Overijssel
IJsselmuiden B (4) 518 Hendrik Schipper, molenaar, en mede Eigenaren

Op de TMK 1850 staat ter plekke nog wel een bouwwerk, maar geen molen meer. Misschien onttakeld?

Op 21 mei 1694 verzekerde Gerrit Valck te Kampen een pel- en volmolen, die de Saardammer Volmolen heette. Deze molen stond te Kampen. Hij sloot zich aan bjj een verzekeringscontract dat op die datum werd opgericht voor notaris Johan van der Stengh in Oostzaandam. De andere deelnemers waren de eigenaren van negen papiermolens in de Zaanstreek. De Saardammer Volmolen werd voor ƒ 3000 opgenomen in dit brandcontract. Een jaar later --op 22 juni 1695-- liet Valck zijn molen weer uit het contract royeren. Bij de inschrijving werd hij vertegenwoordigd door de Zaandammer koopman Claas Pietersz Bleeker.

Wellicht is dit de Vulmolen (dbnr. 15050). De naam van de molen en het feit dat hij hem in een Zaanse brandverzekering onderbracht doet vermoeden dat Valck uit de Zaanstreek afkomstig was. Er zijn verder geen gegevens gevonden over deze molen.

Bron: GAZ. ONA 5777-75.
Ron Couwenhoven, 31 aug. 2016 & 11 juli 2017.

Op 13 feb. 1813 kocht Fredrik Romijn, molenaar te Kampen, een wind-volmolen te IJsselmuiden.
Op 8 aug. 1814 verkocht hij de molen door aan vier fabrikanten uit Kampen, De Chalmot, Broese, Moulin en Van Detten Bijsterbos: "Comparant verklaart verkocht te hebben aan de vier fabrikanten zijn windvolmolen met land etc. voor een bedrag van ƒ 1300. Kopers mogen voorlopig geen pel of oliewerk installeren en ook geen korenwerk."
Bron: Kampen Notarieel.