Molen Oliemolen van Joannes van de Mortel, Rosmalen

Rosmalen, Noord-Brabant

van 's-Hertogenbosch

Info.:S.Boumans, 2 nov. 2013

door oorlogsgeweld
In 1832 bestond er een oliemolen aan de andere zijde van het dorp, zie Tenbruggencatenummer 16658.

In 1844 vroeg de heer Joannes B.H. van de Mortel, notaris te 's-Hertogenbosch, een vergunning aan om eenen rosolijmolen aldaar tusschen de bestaande korenschuur en de straatweg voornoemd te mogen plaatsen. Op 12 april 1844 werd de vergunning verleend, in de schaduw van de grote plataan -- op de grond van 'De Gele Hoeve' -- werd toen een rosoliemolen gebouwd. Dat was op de hoek van de Heer en Beekstraat en de Graafsebaan.

In Het Aardrijkskundig Woordenboek (1847) beschrijft A.J. van der Aa e.e.a over de industrie van Rosmalen: 'Men heeft er twee leerlooijerijen, eene vermicelli- en macaronifabriek, eene bierbrouwerij en eene houten wind-koren-, eenen ros-kooren- en eene ros-oliemolen'.

Een eeuw na de ingebruikname ging de molen verloren.

Op 28 december 2010 werd symbolisch de eerste steen gelegd voor een monument, bestaande uit een kollergang met 2 molenstenen, ter herinnering aan de voormalige olierosmolen. Het kwam tot stand dankzij sponsoring van een aantal bedrijven en met veel vrijwilligerswerk van de Vereniging 'Vrienden van de Molens van 's-Hertogenbosch', ter ere van het 5-jarig bestaan. Op 11 september 2011 werd dit monument onthuld, erbij staat een informatiebord.

- Molenwereld, okt. 2011, blz. 334.
- informatiebord bij de kollergang.
- De standerdmolen van Rosmalen gerestaureerd, art. door N.H. Jurgens in Bossche Bladen, 's-Hertogenbosch 1996-4 pag. 135-144.

Ros-oliemolen bij hoeve Heerenbeek, onder Rosmalen, toebehorend aan Joannes B.H. van de Mortel, 1844 - 1858.
Bron: Archieven.nl.
Monument: kollergang op vm. molenplaats.