Molen (standerdmolen), Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

(standerdmolen)

Bolsward/ Boalsert
aan de Leeuwarder Vaart w.z.
Wûnseradiel

geschiedenis
Jacob van Deventer beeldt rond 1560 vier korenmolens af rond Bolsward, twee ten noorden en twee ten westen van de stad (kaart zie dbnr. 14945). De meest noordelijke (dbnr. 14945) en meest westelijke standerdmolen (dbnr. 14940) zijn op de kaarten van Schotanus uit 1698 en 1718 verdwenen.

Beide andere molens van Van Deventer, dbnr. 14943 en deze molen, staan in 1718 nog wel op de kaart, maar deze molen is ongeveer 100 meter naar het zuiden verplaatst. Nicol. (Nicolaes) Geilekerck tekent als eerste in 1616 op zijn kaart van Bolsward (zie dbnr. 8513) de standerdmolen op deze positie direct ten noorden van de St. Janspoort, voor zover is vast te stellen op de positie van opvolger De Hoop. Waarom de molen tussen 1560 en 1616 is verplaatst is niet bekend. Misschien heeft het iets te maken met de tachtigjarige oorlog, maar het lijkt onverstandig in oorlogstijd een hoog punt als een molen dichter naar je stadsmuren te halen. Een andere mogelijkheid is dat de molen was verkocht en dat de nieuwe eigenaar de molen naar zijn terrein heeft gehaald.

Johan Blaeu kopieert de kaart van Geilekerck met kleine wijzigingen in 1649. Schotanus kopieert dan weer Blaeu in 1664. Frederick de Wit publiceert in zijn atlas van 1698 de kaart van Blaeu uit 1649, gebruikmakend van zijn etsplaten. De uitsnede is uit die atlas. Op de kaart van Schotanus uit 1718 wordt hier wel een molen getekend maar het type is daar niet uit te halen.

De coördinaten van deze molen zijn gebaseerd op de coördinaten van (opvolger) De Hoop.