Molen De Goede Verwachting, Augustinusga/ Stynsgea

Augustinusga/ Stynsgea, Fryslân

De Goede Verwachting

Augustinusga/ Stynsgea
Achtkarspelen, Fryslân

geschiedenis
Onder Roemers brandde de molen in Zwaagwesteinde af op 24 februari 1875, maar hij besloot meteen tot herbouw met gebruik van zijn in 1871 gebouwde molen uit Augustinusga (toestemming 1875).
D. Bunskoeke, 24 dec. 2010.

1. Notarieel archief 6052 akte 71 (25 april 1871)

Op 25 april 1871 is Atze Renzes de Vries verkoper van een Huizinge en schuur, gekwoteerd nr. 81 met hornleger, erf, reed en verdere annexen achter de buurt te Augustinusga. Bekend ten kadaster gem. Drogeham in sectie C nr. 535 voor een gehele inhoudsgrootte van één en twintig vierkante roeden bij de verkoper in gebruik, belast met onderhoud van de ten oosten naastgelegen reed en pro kwota met onderhoud van het Zijltje onder de straat in de buurt, en bezwaard met weg van twee ten zuiden gelegen stukken land, naar de buurt en daarmede bevoorregt langs de reed naar de straat.
[…..] Deze percelen heeft hij bekomen op 6 september 1843 voor notaris De Vries te Augustinusga.
Koper is geworden Klaas Pieters Iwema, zonder bepaald beroep te Zuidhorn. [….].

2. Notarieel archief 6054 akte 228 en 238 (2 december 1873)
akte 228
“Op heden den tweeden december eenduizend achthonderd drie en zeventig is verschenen voor mij Nicolaas Sickler notaris te Augustinusga, arrondissement Leeuwarden, provincie Friesland, in tegenwoordigheid van na te noemen getuigen, ons bevindende in de herberg bij Fokkenga aldaar Geert Sipkes Zijlstra, winkelier wonende te Augustinusga, als gelastigde ingevolge procuratie onderhandsch verteekend aldaar den zeventiende november laatstleden van Klaas Pieters Iwema molenaar wonende te Augustinusga, als zoodanig verkooper van na te melden eerste perceel”.
[….]
Dit eerste perceel is “Eene Rog en Pelmolen ‘de Goede Verwachting’ genaamd met Huizinge en schuur, hok, erf, tuin, boomgaard, reed en verdere annexen, staande en gelegen achter de buurt te Augustinusga, bekend ten kadaster gemeente Drogeham in sectie C nummer 535 huis en erf ter grootte van een en twintig roeden, zijnde de molen nog niet ten kadaster ingedeeld in gebruik bij de eigenaar Klaas Pieters Iwema; belast met onderhoud van de ten oosten naast gelegen reed en pro kwota met onderhoud van het zijltje onder de straat in de buurt te Augustinusga en bezwaard met weg van twee ten zuiden gelegen stukken land naar en van den buurt en daarmede bevoorregt langs de reed naar de buurt.
(De losse en vaste gereedschappen tot de rog en pelmolen behoorende, als molenzeilen, trappen, losse planken en borden zijn in den koop begrepen, met uitzondering alleen van de navolgende, welke de kooper verpligt zal zijn bij de aanvaarding op taxatie van twee deskundigen, wederzijdsch te benoemen en tegen contanten betaling over te nemen, als een takel met blokken en drie stroppen, losse glazen deur; vier bilhamers en twaalf beitels; twee rouwbeitels, blikblok, moker, drie kortbeitels; twee puntbeitels; en een loodbeitel; een kwart mud gort en meelkist, kraan en ijzersleutel, lange ladder, sleep, drie koppen en weeghout”.
De mest en vuilisbelten op het verkochte zijn niet in den koop begrepen. De laatste titel van eigendomsverkrijging is een koopcontract voor mij notaris verleden, den vijf en twintigsten April achttien honderd een en zeventig.
Provisioneel koper wordt Johannes Hendrik Sickler candidaat-notaris te Augustinusga voor Drieduizend drie honderd drie en tachtig gulden zegge ƒ 3383,00.

[….]

akte 238
Op 16 december 1873 is de finale verkoop
Koper van het eerste perceel (molen) is Jacobus Hendriks Roemers, pel- en rogmolenaar wonende te Zwaagwesteinde voor ƒ4.283,00

Gegevens ingezonden door Geert van der Veer, 10 juli 2017
De molen werd in juli 1875 verplaatst naar Zwaagwesteinde, dankzij Geert van der Veer is ook de standplaats en de naam van de molen achterhaald.